Week van het water

22/03/2024 - 31/03/2024

Van 22 tot en met 31 maart gaat de vierde editie van de Week van het Water door, en dat laten we niet zomaar voorbij drijven! Water is van onschatbare waarde: voor ons lichaam, voor ons voedsel, en voor de planeet. In heel Vlaanderen zetten tientallen organisaties daarom elke dag in op waterkwaliteit, waternatuur en waterbeleving. Ze nemen maatregelen tegen droogte en wateroverlast, produceren proper drinkwater … Daar mogen we trots op zijn!

Natuurpunt Pelt doet mee met de Vlaamse 'Week van het Water'. En hoe ! Liefst 7 activiteiten zijn er gepland. Het belooft een week vol ontdekkingen, informatie, educatie en plezier te worden. Hieronder vind je het overzicht van de activiteiten: snel inschrijven is van belang als je erbij wilt zijn, want voor de meeste activiteiten is het aantal deelnemers beperkt!

Fotowedstrijd 'Water in Pelt'

Deze fotowedstrijd is bedoeld voor zowel amateurs als geoefende fotografen. De belangrijkste vereiste is dat de foto getrokken moet zijn op een locatie in Pelt met het thema 'water'. Inschrijven voor de fotowedstrijd kan via deze link. Indienen van de foto's kan tot en met 29 februari. Een kundige jury selecteert de 25 mooiste foto's. 

Fototentoonstelling 'Water in Pelt'

De tentoonstelling van deze 25 geselecteerde foto´s openen we op vrijdag 22 maart om 19 uur in ons bezoekerscentrum, samen met de deelnemers en onze vrijwilligers. Het is meteen de start van onze 'Week van het Water'. Deze tentoonstelling zal vanaf dan een maand lang te bewonderen zijn in ons bezoekerscentrum.

Informatieve en recreatieve wandeling - 'Dealen met Water!'

Van 16 maart tot 14 april. De belevingstocht 'Dealen met Water!' bestaat uit 10 informatieborden met bijhorende ludieke podcasts en een opdrachtenboekje. De tocht informeert over droogte en wateroverlast in Vlaanderen en ver daarbuiten. Deze wandeling kan op eigen initiatief gemaakt worden, en is zeer geschikt als familiewandeling. De tocht zal een kleine 8 km bedragen. Start- en aankomstplaats is de Scoutsrally in Pelt. Het informatiepakket is ter plekke te krijgen. Hiervoor is dus geen inschrijving vereist!

Snuit-activiteit – Wild van Water

Zaterdag 23 maart van 9u tot 12u, voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Een interactieve activiteit van Jong Natuurpunt Pelt (JNP) voor de jonge natuurliefhebbers, over het belang van zuiver water voor het (onderwater)leven.
- beestjes scheppen: met schepnetjes, zoekkaarten en loeppotjes gaan we de kleinste en bijzonderste beestjes in het water ontdekken.
- proefjes doen: wie is het snelst, de stroming of jij? Welk water in Pelt is het zuiverst, en hoe kan je water filteren?

Inschrijven voor de Snuit-activiteit kan via deze link

Unieke vennenwandeling

Zondag 24 maart van 9u tot 12u, start bij het Bezoekerscentrum. Speciaal voor de 'Week van het Water' heeft onze Hageven-conservator Ghis, samen met vier van onze nieuwe natuurgidsen-in-opleiding, een unieke vennenwandeling uitgestippeld.  Verwacht je aan historische en ecologische verhalen over de erg diverse en unieke vennen op het Hageven.

Inschrijven voor de unieke vennenwandeling kan via deze link

Lezing: Kiezelwieren, de glazen juweeltjes in onze natuur

Dinsdag 26 maart om 19u30 in het Bezoekerscentrum. Tijdens deze lezing neemt professor Bart Van de Vijver van de Universiteit Antwerpen ons mee op een ontdekkingsreis door de intrigerende en boeiende wereld van de kiezelwieren. Geschikt voor alle geinteresseerden!

Inschrijven voor de lezing over kiezelwieren kan via deze link

Inventarisatie van vissen op en nabij de Dommel

Zaterdag 30 maart, twee delen: van 9u tot 12u en van 13u tot 16u