Rijke cultuurhistorie

Bosland heeft er een lange, intrigerende geschiedenis opzitten en dat merk je op veel plaatsen nog goed. De verschillende partners dragen actief bij aan het beheer van het erfgoed van de streek. Zo zetten ze zich in voor het behoud van de molens en belangrijke historische sites zoals het Hobos en De Grote Hof. Waar mogelijk wordt dit erfgoed op een duurzame, respectvolle manier opengesteld voor het publiek.

Ook niet-tastbaar erfgoed zoals verhalen, tradities en gebruiken die verbonden zijn aan landschappen en plaatsen binnen Bosland, worden onder de aandacht gebracht, onder andere bij het inrichten van wandelroutes en de inhoudelijke uitwerking van producten.

Enkele elementen uit de geschiedenis van Bosland worden hieronder beschreven.

Landschappen

De ontstaansgeschiedenis en evolutie van de verschillende landschappen die Bosland rijk is.

Prehistorie

De allereerste inwoners van Bosland, die reeds in de prehistorie de streek bevolkten, en die hun sporen nalieten.

De molens van Bosland

Wie van molens houdt, is in Bosland beslist op zijn plaats. Reeds in de achtste eeuw werd er melding gemaakt van watermolens op de Dommel. Daarnaast vind je in Bosland ook prachtig bewaarde windmolens

De Grote Hof

De geschiedenis van De Grote Hof in Pelt gaat terug tot in de twaalfde eeuw. Het is vanuit dit domein dat de gehuchten Hoeven (Pelt) en De Winner (Hechtel-Eksel) ontstonden.

Schansen

In de zestiende eeuw zochten mensen beschutting tegen doortrekkende legers in de zogenaamde schansen. Sommige van deze schansen zijn bewaard gebleven, andere vind je enkel nog terug in oude plaatsnamen of subtiele tekens in het landschap.

Het landgoed Hobos

Intrigerend is nog een zwak woord voor de verhalen over het Hobos en haar bewoners, waaronder de legendarische drossaard Clerx die komaf maakte met de laatste Limburgse Bokkenrijders.

Rondtrekkende Teuten

Een typisch Noord-Limburgs fenomeen zijn de Teuten, rondtrekkende handelaars die gedurende vier eeuwen hun stempel drukten op de plaatselijke economie. Met name in Hechtel-Eksel vind je nog prachtige teutenhuizen.

Duitse militaire begraafplaats

 

De Duitse militaire begraafplaats in Kattenbos draagt ook bij tot het ergoed binnen Bosland. Met wel 39.000 graven van oorlogsslachtoffers laat deze vrij toegangkelijke begraafplaats zeker een indruk na. Meer uitleg bij je bezoek kan je vragen aan de gidsen van het Huis Over Grenzen, dat aan de begraafplaats ligt.