De Grote Hof
De Grote hof: getuige van een rijke geschiedenis
De geschiedenis van de Grote Hof gaat terug tot de twaalfde eeuw, toen de Norbertijnse abdij van Floreffe een uitgestrekt grondgebied in Eksel en Pelt verwierf. Naast de Grote Hof, behoorden ook de Kleine Hof en het Panhof tot de aangekochte gronden.
Vanuit De Grote Hof ontstonden de gehuchten Hoeven (Pelt) en De Winner (Hechtel-Eksel). In 1259 kochten de Nobertijnen ook de Bemvoortse, de Kleine en de Wedelse molen van de graaf van Loon. Deze bezittingen, een landbouwkolonie die in de 12de-13de eeuw naar verluidt zo’n 1250 ha groot was, zouden eeuwenlang een bron van inkomsten voor de kerk vormen.
De Grote Hof speelde een belangrijke rol in de ontginningen van de streek. Door roofbouw ging de vruchtbaarheid van de gronden echter achteruit en vanaf de 14de eeuw vormde zich heel wat heide op het grondgebied. De streek verarmde al snel.
Van landbouwkolonie tot dancing
Sinds de jaren 1970 deed het domein dienst als dancing en horecazaak, met verschillende verbouwingen tot gevolg. Van de huidige gebouwen is enkel het woonstalhuis nog enigszins authentiek. De grote feestzaal, die mensen uit de streek vooral zullen kennen van trouwfeesten, werd in 2000 afgebroken omdat het gebouw in natuurgebied stond.
Verschillende landschapselementen rond de gebouwen doen de geschiedenis van het domein echter nog heropleven: de imposante dreef waarlangs je het domein binnenrijdt, is een overblijfsel van een eeuwenoude kastanjeboomgaard. Er is ook een mooie solitaire linde, waarvan de leeftijd wordt geschat op vierhonderd jaar.
In 2012 kocht de Vlaamse Overheid De Grote Hof op. In de toekomst zal de site gebruikt worden voor het onthaal van wandelaars en andere recreanten in Bosland.
Investeren in De Grote Hof
De Boslandpartners wensen de site van De Grote Hof uit te bouwen tot toeristische toegangspoort tot het gebied. Deze site biedt namelijk heel wat interessante mogelijkheden voor recreatie, horeca, ...