Duitse militaire begraafplaats

Als we aan Duitse oorlogsgraven in België denken, zijn de talrijke militaire begraafplaatsen in West-Vlaanderen en Wallonië met gesneuvelden van ’14 - ’18 uiteraard niet weg te denken. Maar ook in Limburg zijn er naast Belgische, Britse en Poolse ook Duitse oorlogsgraven te vinden. En wel in het bosrijke Lommel. Welgeteld 39.108 graven.

In Lommel is het merendeel van de gesneuvelden slachtoffer van WO II. Daarom is deze locatie niet enkel qua oppervlakte, zo’n 16 hectare, maar vooral op vlak van het aantal doden de grootste in zijn soort in West-Europa. Toch bevinden er zich hier, haast onzichtbaar tussen de grijze massa aan grafkruisen, ook 483 geïdentificeerde doden van de Eerste Wereldoorlog.

De militaire begraafplaats van Lommel vertelt een omvangrijk deel van de oorlogsgeschiedenis in België en West-Europa. Onder de gesneuvelden bevinden zich slachtoffers van de Achttiendaagse Veldtocht in 1940, de bezetting en bevrijding van België en het Ardennenoffensief.

Even divers als de militaire carrière van de doden is hun eigen achtergrond. Zo zijn er in Lommel ook verpleegsters van het Duitse Rode Kruis begraven en vinden er onder meer slachtoffers van de ‘laatste reserves’ zoals kindsoldaten en ouderen alsook Europese vrijwilligers voor de Duitse strijdkrachten en krijgsgevangenen een laatste rustplaats.

Surf naar de website van Huis Over Grenzen voor meer info.