6de editie van BoslandTrail viert transitie naar Nationaal Park!
Organisatoren Lien, Jolien en Lennert beschrijven trots de highlights
De BoslandTrail staat bekend als een vernieuwend wandel- en loopevent waarin deelnemers kennismaken met de prachtig diverse natuur van Nationaal Park Bosland. Meer dan 70% van het parcours loopt over onverhard terrein en dat is ongeëvenaard! De sleutel tot dit unieke succes? Alles wordt overgoten met een soort Noord-Limburgse gastvrijheid die organisatoren Lien Verheyen, Lennert Lodewijks en Jolien Lodewijks omschrijven als de onvergetelijke ‘Bosland touch’.
Deze 6de editie beloofde een persoonlijke uitdaging te worden voor meer dan 2700 deelnemers die 50 of 100K aflegden. Voor het eerst klopten zij af bij De Soeverein in Lommel en doorkruisten zij een nagelnieuwe route die heel wat hotspots van Nationaal Park Bosland aantikte. Het resultaat? Een overweldigende totaalbeleving die het Boslandgevoel aanwakkerde.
Lien, Jolien en Lennert, hoe zijn jullie ooit op dit spectaculaire idee gekomen?
We zijn alle drie nogal sport-minded en vonden niet meteen een eigentijds event dat ook voor jonge mensen aantrekkelijk is. Bovendien hebben we énorme affiniteit met Nationaal Park Bosland omdat het immens veel werk verricht in het opwaarderen van de regio waarin wij wonen en werken, dus dat willen we als fiere ambassadeurs graag uitdragen!
Jullie organiseren met drie de BoslandTrail. Hoe is het om zo nauw samen te werken?
Samenwerken met je familieleden heeft uiteraard heel wat voordelen... Zo zijn wij écht naadloos op elkaar ingespeeld en vinden we altijd wel een informeel overlegmomentje. Al moeten we natuurlijk wel opletten dat niet elk gesprek over de BoslandTrail gaat! (lachen) Op familiefeestjes, worden we daar wel eens met de glimlach aan herinnerd. Gelukkig snapt iedereen dat het onze passie is om hiermee bezig te zijn.
Na de organisatie van 6 edities, groeiden jullie uit tot een geoliede machine… Wie neemt welke rol op zich?
Dat is héél organisch op zijn plek gevallen! Er is veel overlap, maar toch heeft elk van ons ook eigen focuspuntjes. Lien overziet de algemene organisatie, de vrijwilligerswerking en de bevoorrading van de check-points. Lennert overdenkt het parcours en stippelt de routes uit, en Jolien is onze go-to qua wetgeving, veiligheid en mobiliteit. Dankzij de kruisbestuiving met Keep On Running zijn er steeds meer lopers die zich registreren. Daarnaast doen we beroep op heel wat lokale partners die ons ondersteunen.
Jullie rekenen op de hulp van vrijwilligers uit lokale verenigingen. Hoe belangrijk is deze samenwerking voor jullie?
De inzet van onze vrijwilligers is écht onmisbaar! In de eerste plaats zijn dit onze eigen vrienden, familie en sympathisanten die ons een hart onder de riem steken. Naargelang het event gegroeid is, gingen we op zoek naar een tiental lokale verenigingen waarvoor we veel gunfactor hebben, waaronder ook enkele lokale scholen. Deze zijn erg blij met de extra verdiensten en wij zijn op onze beurt fier om bij te dragen aan lokale goede doelen! Intussen zijn deze clubs ook handig geroutineerd binnen onze werking. Wij krijgen dan ook frequent feedback over hoe aanmoedigend en behulpzaam onze vrijwilligers zijn. Een échte win-win dus!
“De samenwerking met de lokale verenigingen is een enorme succesformule gebleken!”
Werden er op de BoslandTrail ook lokale producten aangeboden?
Waar mogelijk; uiteraard! We vinden het niet meer dan logisch om items zoals drukwerk en de welgekende houttokens regionaal te laten vervaardigen. Voor sommige zaken is het zoeken naar een commercieel evenwicht dat voldoende draagkracht heeft. Wat dat betreft, barsten we uit onze voegen en dat is een goed teken! (glimlachen)
De BoslandTrail is een jaartje weggeweest. Hebben jullie het gemist?
Jazeker! In het verleden hebben we enkele mooie edities georganiseerd, maar de bijkomende Corona-maatregelen en alle onzekerheden daaromtrent, scheepten ons met veel kopzorgen en extra verantwoordelijkheden op... Al zijn we er rotsvast van overtuigd dat we veel terrein gewonnen hebben door toen niet op te geven! Want hierdoor hebben we meegesurft op de “boost” die de wandelsport plots kreeg.
“Dit event definitief loslaten was géén optie. We willen met passie blijven groeien en vernieuwen!”
Welke waren de grootste veranderingen voor de 2024-editie?
We hebben in het verleden kunnen rekenen op zeer lokaal terrein als start- en aankomstplek en daar zijn we héél dankbaar voor. Toch kregen we steeds vaker de vraag om een traject via de Lommelse Sahara aan te bieden. De accommodatie van de Soeverein biedt ons aanvullende groeimogelijkheden én een totaal nieuwe route die nu in de andere richting loopt. Bovendien kunnen we nu ook andere eyecatchers, zoals Heesakkerpark en het immaterieel cultureel Unesco-erfgoed “De Watering” integreren. Onszelf op deze manier blijven heruitvinden, houdt onze deelnemers fris en alert!
“Voor deze 6de editie werd 85 tot 90% van de 50k-route aangepast!”
De BoslandTrail is een hip event. Betekent dit ook dat jullie een andere doelgroep aantrekken dan de gemiddelde wandeltocht?
Er heerst bij ons inderdaad een soort festivalsfeertje! (glunderen) Onze ervaring is dat we wandelaars en lopers uit alle leeftijdscategorieën hebben. De dataspecialist laat ons wel weten dat het absoluut uniek is om méér vrouwelijke dan mannelijke deelnemers te hebben. Dat vinden we toch frappant! Zijn ze op zoek naar een dagje me-time of is het een soort van zelfzorg? We weten het niet precies... Wél kunnen we ons voorstellen dat mensen door de schoonheid van het traject een zeer diepe natuurervaring meemaken en heel wat kunnen verwerken door samen op tocht te gaan.
“Met zo’n adembenemende trail stuur je iemand werkelijk op pad om zichzelf tegen te komen.”
Wanneer je de gezichten bij de aankomst ziet, spatten de emoties ervan af. Van tranen van geluk tot de innige omhelzing van een naaste… Wat maakt dat die ontlading zo groot is?
We horen elk jaar aangrijpende verhalen van de helende stilte van het bos. Vaak zijn het ook groepjes vrienden of familie die een emotioneel doel voor ogen hebben of een ingrijpende gebeurtenis willen verwerken. (slikken) Bovendien mag je niet onderschatten wat dit Boslandse paradijsje doet met mensen… Bij het ochtendgloren een ree spotten, is - uitgerekend voor stadsmensen- alles behalve evident en helpt ons als lokale bewoners om deze rijkdom nog meer te waarderen!
“Samen op tocht gaan, zorgt voor diepe verbondenheid!”
Er zijn ook héél wat familieleden en sympathisanten een kijkje komen nemen. Welke animatie was er ter plaatse?
Naast food en drinks, was er muziek en een topspreker die alles aan elkaar praatte. Ook jonge gezinnen amuseerden zich met grime, in de zandbak, al klimmend of op de springkastelen. Het zijn dus zeker een familievriendelijke dagen!
“Bij ons is er géén voor of tegen; we zoeken samen naar een weg die door iedereen bewandeld kan worden.”
Ik begrijp dat jullie ook nauw samenwerken met Nationaal Park Bosland? Op welke manier is dit een steun voor jullie?
De BoslandTrail krijgt ondersteuning van Nationaal Park Bosland en we voelen ook aan alles hoe ons event door hen gedragen wordt! De deur staat altijd open. Er is zelfs een uitzondering gemaakt op het uitlenen van materiaal zodat er over de gemeentes heen gedeeld mag worden. Dat we op die manier verbindend werken en tegelijk ook ondernemers en inwoners samenbrengen, geeft veel voldoening!
“We voelen diepe genegenheid met alle betrokken gemeentes, want iedereen staat samen achter dit event!”
Recent heeft Bosland het label van Nationaal Park ontvangen. Hoe kijken jullie naar deze evolutie?
Zeer positief! (knikken) Los van de extra mediawaarde die dit biedt aan ons event, zijn we enorm blij met de meerwaarde die dit geeft op ecologisch vlak. Dankzij de komst van het Nationaal Park, krijgt de natuur een krachtiger draagvlak en dat willen we toejuichen! Ook binnen de BoslandTrail, zien we erop toe dat deelnemers een herbruikbare drinkbus meebrengen waarin ze water tappen en wordt de route zéér secuur afgestapt om zwerfafval op te ruimen. Al hoor ik van Mooimakers dat er maar héél weinig blijft rondslingeren. Onze Boslanders mogen dus terecht trots zijn op hun sportieve prestatie én op hoe ze hierbij de natuur met het nodige respect beleven!
“Onze nieuwe route weerspiegelt de evolutie die Bosland heeft doorgemaakt en viert de komst van het Nationaal Park!”