Bosland op shortlist Nationale Parken

12/01/2022

Vandaag ontving Bosland goed nieuws: het gebied staat op de shortlist van 6 kandidaten die toekomstgericht een Nationaal Park kunnen worden. Elk van deze kandidaten wordt vanaf nu begeleid in de opmaak van een Masterplan dat in het voorjaar 2023 moet leiden tot een finale keuze en toekenning van het statuut Nationaal Park door de Vlaamse Regering.

In het voorjaar van 2021 maakte de Vlaamse Regering via de 'Open Oproep Nationale Parken Vlaanderen 2021' bekend dat er toekomstgericht 4 Nationale Parken in Vlaanderen opgericht zullen worden. Bosland stelde zich in september kandidaat als Nationaal Park.

Sterk dossier

"De jury onder leiding van econoom Geert Noels oordeelde dat Bosland een sterk dossier heeft ingediend met een duidelijk verhaal, visie en focus. Op basis van een analyse van de selectiecriteria (omvang en samenhang, natuurkwaliteit, belevingswaarde en gebiedscoalitie) vallen vooral de termen "degelijk, gedetailleerd, sterk en uitstekend" op.

We zijn dan ook erg tevreden en bijzonder fier op de erkenning van het voorbereidende werk van alle partners in 2021. Tegelijkertijd kijken we heel erg uit naar het traject dat vanaf nu opgestart wordt. Daarvoor starten de kernpartners samen met de nieuwe strategische partners - Natuurpunt, Sibelco, stad Hamont-Achel, gemeente Mol en gemeente Bergeijk (NL) - vanaf februari om het nieuwe Masterplan vorm te geven. In dit traject zal er veel aandacht geschonken worden aan participatie met alle relevante stakeholders." zegt Leen Gielen, voorzitster van Bosland namens alle Boslandpartners.