Distilleerderij De Korhaan in Hechtel-Eksel opent virtueel museum

27/10/2023

Op 26 oktober heeft distilleerderij De Korhaan in Hechtel-Eksel een splinternieuw interactief virtueel museum geopend in haar gebouwen. Met behulp van augmented reality wordt de bezoeker door het museum geleid. Dankzij de augmented reality kunnen de virtuele en de echte wereld met elkaar verbonden worden. "We willen bezoekers een stukje waardevolle geschiedenis laten ontdekken op een belevingsvolle manier", zeggen eigenaars Kim Van Heel en Mark Bollen.

Distilleerderij De Korhaan in Hechtel-Eksel opende vanmiddag de deuren van een nieuw interactief virtueel museum. Met behulp van augmented reality wordt de bezoeker meegenomen in de rijke geschiedenis en het verhaal achter de distilleerderij. Het verhaal begint in 1833 met de opening van een tabakshandel in Hechtel-Eksel. Enkele generaties later maakt De Korhaan nog steeds gins, likeuren, jenevers en advocaten, waardoor het een van de oudste nog actieve distilleerderijen is in ons land.

Trots op de geschiedenis

Kim en Mark zijn duidelijk heel trots op de geschiedenis van het bedrijf en het museum. "Toen we in 2014 de distilleerderij overnamen was ik al geboeid door de rijke geschiedenis en de indrukwekkende verhalen die dit gebouw vertelt", zegt Kim. "Tijdens de slag rondom Hechtel in de Tweede Wereldoorlog had het gebouw hier zwaar onder te lijden. Je kan de kogelgaten nog zien, de rest van het gebouw ging bijna helemaal in vlammen op. Het zijn de indrukwekkende verhalen zoals deze die we willen vertellen aan bezoekers. We gaven in het verleden al rondleidingen, maar nu gaan we een stap verder op gebied van beleving", vervolgt ze.
Limburg

"We bieden de bezoekers een totaalbeleving", vult echtgenoot Mark Bollen aan. "Het begint allemaal met onze zeldzame 19de-eeuwse lift die je naar de bovenste verdieping brengt. Van daaruit wordt de geschiedenis van De Korhaan in chronologische volgorde verteld door Antoon Byvoet, de zoon van de oprichters van De Korhaan. Natuurlijk gebeurt dat volledig met behulp van virtual reality. Nadien wordt ook uitgebreid het hele stookverhaal verteld. Enerzijds benadrukken we de verschillende kruiden en producten, maar anderzijds krijgt de bezoeker ook meer inzicht in het productieproces en de gebruikte toestellen. En afsluitend kan natuurlijk ook alles geproefd worden", lacht Mark.

Steun van partners

De bal voor het interactief belevingscentrum ging aan het rollen in 2021. Dankzij provinciale steun van 150.000 euro kan De Korhaan nu twee jaar later de deuren openen. "Dit centrum zorgt voor een nieuwe toeristische beleving die de gemeentegrenzen overstijgt", zegt Igor Philtjens (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. Ook burgemeester Jan Dalemans (HE Lijst Burgemeester) is trots op de nieuwe attractie in zijn gemeente: "De gebouwen en het erfgoed van De Korhaan zijn deel van de geschiedenis van Hechtel-Eksel. Dankzij dit virtueel museum komen nog meer mensen hiermee in contact. Ze kunnen de oorlogsverhalen bijna levensecht ervaren als je hier binnenstapt.”, klinkt het.

Tekst/bron: VRT NWS