Fietsen door de Bomen lokt 1 miljoen fietsers
Maar liefst een miljoen fietsers hebben sinds de opening in juni 2019 gebruik gemaakt van Fietsen door de Bomen in het Nationaal Park Bosland. Daarmee verstevigt Limburg haar positie als belangrijke fietsregio in Europa.
Zelf hadden Willemijn en Tjeerd uit Schiedam niet zien aankomen dat zij zondagnamiddag gehuldigd zouden worden als de miljoenste fietser. Het was gedeputeerde voor Toerisme Laura Olaerts (N-VA) die de jubileumfietsers in de bloemetjes mocht zetten en een Visit Limburgcheque mocht overhandigen. “Fietsen door de Bomen zet Limburg nog meer op de kaart als ideale fietsbestemming”, zegt Olaerts. “En dat doorheen alle prachtige natuurlandschappen die onze provincie telt. Met 34 miljoen euro is de economische impact hiervan op de regio erg groot.”
Maar ook de drie andere provinciale fietsbelevingen doen het erg goed. Fietsen door het Water in Bokrijk, gebouwd in april 2016, heeft inmiddels al 2 miljoen fietsers op de teller staan. Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen, geopend in juli 2021, telt al 500.000 trappers en Fietsen tussen de Mijnterrils in het NPHK, gestart in september 2024, bijna 100.000 fietsers. Samen goed voor 3,6 miljoen fietsers. Daar komt binnenkort ook nog eens de nieuwe route Fietsen onder de Grond in de mergelgroeves van Riemst ook nog bij.
Het begon allemaal in 1995 met de uitrol van het fietsroutenetwerk. Sindsdien wint Limburg jaar na jaar aan belang als fietsregio in een Belgische en zelfs Europese context. “Limburg is op dat vlak pionier”, gaat Olaerts verder. “We tellen inmiddels al tweeduizend kilometer aan verharde, veilige en grotendeels autovrije fietspaden. Elke fietsbeleving in onze provincie heeft een eigen en uniek karakter. Dat maakt het allemaal zo aantrekkelijk. Bij Fietsen door de Bomen rijden fietsers geleidelijk aan in een cirkelvormige beweging omhoog. Daardoor krijg je een sensationele ervaring tussen de boomtoppen.” Net zoals de andere Limburgse fietsprojecten viel ook dit fietsproject meermaals in de prijzen. Onlangs nog sleepte het de begeerde Dezeen award voor architectuur in de wacht.
Jan Dalemans, burgemeester van Hechtel-Eksel, is in ieder geval heel erg blij met het project. “We merken dat toeristische ondernemers hier graag in investeren”, zegt Dalemans. “Zo is Roompot Park Eksel daar rechtstreeks het gevolg van.” Vernoemenswaardig is dat het Limburgs fietsroutenetwerk dit jaar dertig jaar bestaat. De provinciale dienst Toerisme voorziet deze zomer een traktatie voor de fietsers. Op welke manier staat nog niet vast.
Tekst en beeld: HBVL