Fietslus uitgetest: Toeren door Bosland met Hans van Alphen

15/06/2022

De verborgen parels van Limburg ontdekken? Dat doe je natuurlijk op de fiets. Meerkampatleet Hans van Alphen trok er graag op uit om de fietslus door het wonderschone Bosland alvast voor je uit te testen.

"Op een mooie zaterdagochtend gaan mijn vrouw Kim en ik samen op pad met onze dochter Sam. De weersvoorspellingen zien er alvast gunstig uit en de stops die we gaan maken tijdens deze fietstocht van 65 kilometer ogen veelbelovend. Voordeel van Bosland? Het gebied is grotendeels vlak en de bomen zorgen voor verkoeling. Op een warme zomerdag is het hier dus heerlijk vertoeven."

Klapwieken

"Ready, set, go! We stappen op onze fiets in de buurt van knooppunt 245 in Pelt, waar we de Sevensmolen kunnen bewonderen. Dit monument steekt met kop en wieken boven de vlakke omgeving uit. We zetten koers richting Peer. Op onze route komen we de Wedelse molen tegen. Het mooie riviertje en terras langs de molen zijn te verleidelijk. Tijd voor een welverdiende pauze. Vervolgens rijden we het centrum van Peer binnen voor een bezoek aan het Bruegelmuseum. Hier hangen ruim 40 schilderijen (replica’s) van de hand van Pieter Bruegel de Oude. Na een uurtje staan we verwonderd weer buiten, klaar voor de volgende etappe.

Hoog tijd voor een westwaartse toer richting Hechtel-Eksel. De route leidt langs het Pijnven, het grootste bosgebied van Vlaanderen. Ik weet nu al dat we hier snel nog een keer naartoe komen. Aan knooppunt 272 is het zover: ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland. We zetten de klim naar de boomtoppen in en cirkelen omhoog totdat we ons opeens op tien meter hoogte bevinden. Het geluid van ruisende bladeren en de geur van vers groen zoeven aan ons voorbij. Héérlijk! Aan de top stoppen we voor een selfie met de boomkruinen. ‘Fietsen door de Bomen’ verrast me – het pad is een stuk langer dan ik dacht, waardoor je het bos maximaal beleeft. Een echte aanrader! We volgen de Lommelse gracht en komen op den duur uit bij de Duitse militaire begraafplaats. De grootste in West-Europa, zo heb ik me laten vertellen. Bijna 40 000 Duitse soldaten uit WO II liggen er begraven. Het voelt aan als een zeer vredige locatie waar een overvloed aan heideplanten bovendien voor een bijzondere sfeer zorgt.”

Traktatietijd

"Tijd om de cirkel rond te maken! We trekken terug richting Pelt door het Lommelse Kattenbos, maar katten zijn hier niet te bespeuren ... Misschien omwille van de hondenlosloopweide? Verderop tussen knooppunt 229 en 253, op de Hoeverdijk, fietsen we tussen twee zandwinningsgebieden door. Ik ben benieuwd naar het verhaal hierachter. Wat blijkt? Al sinds 1850 graven ze hier fijn witzand op om glas van te maken. Prachtige blauwe meren blijven er hierdoor achter. Ik blijf me verbazen over de vele adembenemende uitzichten die we tegenkomen op deze route. Maar, na ruim 60 kilometer is het tijd om onszelf te trakteren op een ijsje en een koel biertje, al was het maar om terug te blikken op een prachtige rit."

Test deze fietslus zelf uit

Wil je, net zoals Hans, ook het mooiste van Bosland verkennen? Volg dan zeker de fietslus ‘Toeren door Bosland’. Deze route leidt je langs de vier Boslandgemeenten en biedt een unieke kijk op de bijzondere eigenschappen van deze streek.

Toeren door Bosland, op een rijtje:

  • ✓ 65 km fietsplezier
  • ✓ 4 gemeenten
  • ✓ 7 startplaatsen
  • ✓ 23 Points of Instagram
  • ✓ 19 Picknickspots

Uitgetest door ...

Hans van Alphen was een Olympisch meerkampatleet en zet nu mensen aan tot sporten met zijn personal coaching-bedrijf Beweeg Meer. Samen met zijn vrouw Kim en dochter Sam woont hij in Hasselt, een uitstekend vertrekpunt om heel Limburg te verkennen.