House of Nature: een plek van rust en ontmoeting

03/05/2024

Aan de Lommelse Sahara pronkt een nieuw kunstwerk: House of Nature. Will Beckers, de kunstenaar achter het ontwerp en de realisatie, vertelt ons over de betekenis en beleving van deze indrukwekkende installatie.

Twee jaar geleden startte Will al met het ontwerp van House of Nature. Vandaag staat er een kunstwerk van maar liefst 7,5 meter hoog en 50 meter lang. Het mocht niet alleen een kunstwerk zijn, maar een levendige hub waar mensen samenkomen en de natuur ontdekken.

Hoe ben je tot die visie gekomen?

"Ik wilde meer dan alleen een kunstwerk creëren. Ik wou een ervaring bieden die mensen met elkaar en de omgeving verbindt. House of Nature moest een landmark zijn, maar ook een totaalinstallatie die de bezoekers uitnodigt om de natuur te ervaren."

Welke rol speelt de locatie?

“We kozen voor een plek in het bos met een open ruimte. De vorm van House of Nature komt effectief vanuit het landschap, namelijk de zandduinen uit de Sahara. De historische betekenis en unieke vormen van de duinen inspireerden me voor het ontwerp.”

Welke symboliek zit er achter het ontwerp?

“Vooral de relatie tussen mens en natuur. De vorm van de zandduinen vertegenwoordigt de voortdurende evolutie en transformatie van zowel de natuur als de mens. Daarnaast is er de poort in de vorm van een mens. Door de menselijke gestalte kleiner te maken dan het kunstwerk zelf, wordt benadrukt dat wij als individuen onderdeel zijn van en ondergeschikt zijn aan de natuurlijke omgeving.”

Wat maakt House of Nature uniek in zijn materiaalgebruik?

"We kozen voor cortenstaal vanwege de duurzaamheid. Het staal zal langzaam verweren, wat het kunstwerk een organisch karakter geeft dat evolueert met de tijd."

Wat kan je beleven bij House of Nature?

“Je kan een erfgoedwandeling maken terwijl je luistert naar een boeiende podcast over de geschiedenis van het gebied. Kinderen kunnen spelen op het belevingspad en de dierafdrukken op het kunstwerk ontdekken.

Daarnaast biedt het kunstwerk zelf een rustgevende en inspirerende omgeving.”

“Die dierafdrukken zijn sporen die de boswachters effectief hebben gevonden in de omgeving. Ze bieden een kans om de sporen van de wilde dieren van Bosland te herkennen. Van wolvensporen tot de afdrukken van everzwijnen en herten en natuurlijk ook de voetafdruk van de mens zelf.”

“Daarnaast zijn er picknickplaatsen, waar bezoekers kunnen genieten van een maaltijd te midden van de natuur. Er is een aanbindplaats voor paarden. Fietsers kunnen hun stalen ros veilig achterlaten in de fietsenstalling en later volgt ook de aanleg van een parking.”

Zijn er lokale samenwerkingen geweest?

“Zeker. De podcastwandeling is een samenwerking met Erfgoed Lommel. Zij zijn tenslotte expert in de geschiedenis van dit gebied. De podcast vertelt je tijdens een wandeling over de historische achtergrond van de Sahara.”

“Kunstacademie Noord-Limburg zorgde voor tekeningen van dieren die je kan terugvinden op de zitjes bij de picknickplaatsen. De tekeningen zijn gemaakt door jongeren en stimuleerden hen om na te denken over de dieren van Bosland. Ze symboliseren hoe deze jongeren de dieren zien.”

“Verder is de samenwerking achter dit project indrukwekkend, met talloze partners uit de buurt die hebben bijgedragen. Denk aan bedrijven uit Lommel, maar ook uit heel Vlaanderen. Naast mijn eigen team werkten studiebureaus, ingenieurs, tekenaars, toeleveranciers en aannemers mee aan de realisatie van House of Nature.”

Hoe draagt House of Nature bij aan de ontwikkeling van Nationaal Park Bosland?

"House of Nature is een ontmoetingsplaats en een startpunt voor verkenning. Door de integratie van verschillende elementen zoals fietsenstallingen en picknickplaatsen wordt Nationaal Park Bosland toegankelijker en aantrekkelijker voor bezoekers."

Wat hoop je dat mensen zullen ervaren bij een bezoek aan House of Nature?

"Ik hoop dat House of Nature een plek wordt waar mensen samenkomen, de natuur ontdekken en zich laten inspireren. Het moet een levendige ruimte worden die mensen uitnodigt om te genieten en te leren. Ik hoop dat er allerlei activiteiten rond georganiseerd worden. En dan is de opdracht voor mij geslaagd."

Het volledige werk achter House of Nature ontdekken?

Kijk op www.visitlommel.be/houseofnature voor een video die je een blik achter de schermen geeft. Of kom het kunstwerk zelf ontdekken!