Nationaal Park Bosland leidt toeristen naar Roompot Eksel ‘Het label Nationaal Park zal Bosland en ons park nog meer zichtbaarheid geven’

02/04/2024

In oktober 2021 opende Roompot zijn vakantiepark in Eksel en sinds juni vorig jaar doet ook het gloednieuwe hoofdgebouw zijn intrede. Maak kennis met het meest duurzame vakantiepark van België. ‘We willen zowel toeristen als inwoners een thuisgevoel geven, zegt general manager Clayton Helder van Roompot Park Eksel.

Roompot Eksel is jullie enige vestiging in Limburg en tweede in Vlaanderen. Waarom kozen jullie voor Hechtel-Eksel?

Het groene en duurzame karakter van Hechtel-Eksel, de vele fietsmogelijkheden en Nationaal Park Bosland zijn belangrijke troeven voor onze gasten, naast de ideale ligging nabij de Nederlandse en Duitse grens.

Welke toeristen trekken jullie aan?

Wij verwelkomen hoofdzakelijk vakantiegangers die Nationaal Park Bosland en Limburg willen ontdekken. De meeste gasten komen uit Duitsland, Nederland en België, maar we hebben ook al Amerikanen en Chinezen over de vloer gehad. Daarnaast heten we ook zakelijke reizigers welkom. Dit is voor hen heel wat anders dan de zoveelste hotelkamer.

"Ook inwoners ontvangen we met open armen in ons restaurant!"

Opmerkelijk: jullie reiken zowel de hand uit naar de regio, Nationaal Park Bosland, als naar onze gemeente en inwoners. Hoe doen jullie dat?

Als troste Nationaal Park Bosland Gastheer bieden wij onze parkgasten en bezoekers graag dagactiviteiten in onze regio aan. Als we achteraf horen hoe leuk hun dag is geweest, dan zijn we ontzettend blij en is ons opzet geslaagd.

Verder blijven we lokale partnerships opstarten. Hechtel-Ekselse ondernemers mogen ons hiervoor steeds contacteren. Een paar samenwerkingen zijn:

 • Samenwerking met lokale bierbrouwerij De Logt. Wij hebben als enige “horeca” locatie hun bier van de tap!
   
 • Samenwerking met Sint-Elisabeth. Sint-Elisabeth bouwt tegenover onze site een schitterend verblijfplaats voor hun zorggebruikers. Wij zoeken om hun zorggebruikers bij ons een dagbesteding van werk te voorzien en hun creatief gemaakt producten te verkopen in onze winkel.
   
 • De lokale tennis van Hechtel-Eksel gebruikt onze padelbanen als satelliet locatie! Een samenwerking die heel goed loopt en onze locals voorziet van een leuke sport activiteit.
   
 • Wij doen mee met het initiatief High Five van het lokaal bestuur.
   
 • We hebben lokale bewoners een tafel laten boeken om een knutsel- of bridge namiddag te organiseren. Troef hierbij is natuurlijk dat men dan altijd kan proeven van het aanbod uit Bosrand.
   
 • Wij hebben onze locatie ook opengesteld voor een vzw voor het opleiden van speurhonden voor vermiste personen.
   
 • We verkopen en verwerken van lokale producten van onder andere De korhaan, Slagerij Pauwels, Bakkerij Sint Maarten,… We bieden ook alle Nationaal Park Bosland producten aan!

Ons restaurant Bosrand vertelt bovendien een lokaal verhaal van Limburgse gastvrijheid op een bord. In elk van onze gerechten is een stukje Hechtel-Eksel/Nationaal Park Bosland/Limburg verwerkt. We willen hiermee een uitvalsbasis en/of woonkamer zijn voor wie onze regio beter wil kennen. Ook inwoners ontvangen we met open armen in ons restaurant!

Jullie hebben ook een escaperoom?

Ja! De escaperoom kan je boeken op LoconSilo. Ook dit is een lokale samenwerking, met Loconsilio Game Design. Zij zijn bovendien bezig met team-buildings in elkaar te steken om te organiseren op onze locatie.

"Het label Nationaal Park zal Bosland nog meer zichtbaarheid geven"

Welke kansen liggen er volgens jullie in het Nationaal Park verhaal van Bosland?

Het label Nationaal Park zal Bosland nog meer zichtbaarheid geven en dus ook aan Roompot Eksel. Wij merken al dat ons fietsverhuur meer aandacht krijgt. Zowel van parkgasten als van mensen uit de buurt. Dit zijn leuke ontwikkelingen.

Wij verwachten op zeker een stijging in het aantal bezoekers naar Nationaal Park Bosland. Bosland zelf zal verder een platform creëren om de betrokkenheid met natuur en natuurbehoud op een mooie educatieve wijze te promoten. Dit sluit mooi aan bij het circulaire karakter van ons park.

Interview en foto's: Sander Carollo | Publicatie: HALLO Hechtel-Eksel, april 2024