Nieuw: de eerste Bosland toeristische gids!

14/02/2020

Bosland gemeentenDe Boslandgemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt hebben op vrijdag 14 februari de eerste editie van een gezamenlijke toeristische gids voorgesteld. Onder de noemer ‘Groots in beleving’ wordt Bosland onder de loep genomen. De gids neemt de bezoeker met behulp van belevingsvolle thema’s op sleeptouw door de vier gemeenten. Het aanbod van het keuzemenu bestaat uit fietsen, wandelen, kinderen, cultuur, verassingen en leuke plekjes. De gids wordt verspreid op een oplage van 30.000 exemplaren.

Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt vormen samen Bosland: het grootste avonturenbos van Vlaanderen. De unieke Boslandsfeer, die overigens onmogelijk in één zin te beschrijven is, is de rode draad doorheen de gids. De Boslandbinding dus, maar ook de eigenheid van de vier gemeenten die samen de schouders onder dit project zetten. Voor de Boslandgemeenten is deze gids een primeur: ze brengen voor het eerst samen een gids uit. Dat is een belangrijke stap in de samenwerking tussen de partners en de verdere ontwikkeling van Bosland als regio.

Vier partners

Hechtel-Eksel is een van de groenste gemeenten van Vlaanderen, Lommel is dan weer het warmste plekje van Vlaanderen, Peer is pittig van nature en Pelt valt bij iedereen in de smaak. Kortom, verscheidenheid troef, maar dat maakt de vier gemeenten samen een sterk Bosland maken. Bosland is groot, heel groot zelfs. En er is heel veel te doen. Te veel zelfs om het allemaal in één brochure te bundelen. Daarom gaat de toeristische gids voor topbelevingen en die hebben wij voor de lezer netjes gebundeld in zes thema’s: fietsen, wandelen, kinderen, cultuur, verrassend en plekjes. Bij elke thema vind je leuke en vaak onverwachte belevingen. De praktische uitleg en info bij elke beleving zetten je meteen op de goede weg.

Fietsen

Het Limburgse fietsroutenetwerk passeert ook in Bosland langs de mooiste plekjes. Je fietst van knooppunt naar knooppunt of tot in de toppen van de bomen. Fietsen in Bosland is echter veel meer: je ontdekt er groene fietslussen, culinaire fietslussen, fietslussen met een vleugje historiek of fietslussen die je door het platteland leiden. Wie graag een tandje bij steekt, kiest voor pittig fietsen of gaat vreemd over de provincie- of landsgrens.

Wandelen

Bosland is een wandelparadijs. Je stapt gewoon een bos binnen en begint eraan. Je zoekt zelf je weg van knooppunt tot knooppunt of je kiest voor kant-en-klare wandellussen. Onderweg ontdek je de mooiste plekjes of geniet je van adembenemende uitzichten. Je zet er net zo makkelijk een stap in het verleden langs boeiende verhalenroutes dan dat je kiest voor spelenderwijs wandelen.

Kinderen

In Bosland zijn kinderen nog echt kind. Ze ravotten er in speelbossen, ze bouwen er kampen en ze zoeken er naar schatten. Zelfs als de weergoden hen in de steek laten, is er nog heel veel te beleven. Spelen kan simpel zijn: trek naar een bos, sleep met een tak, speel er verstoppertje of klim, glij of kruip. Bosland op zijn sterkst. Als het wat meer mag zijn, ontdek je de schatzoektochten of een van de andere speurtochten. Goed nieuws trouwens voor wie zijn smartphone of tablet echt niet kan missen: in Bosland zijn er enkele leuke interactieve ontdekkingstochten.

Cultuur

De uitzonderlijke natuur van Bosland inspireert tot culturele hoogtepunten. Van de taferelen van Bruegel tot kunstzinnige zandtapijten. Van kilometervretende handelsreizigers tot glasartiesten. Van imposante natuurkunst tot een zingend bos: de verrassingen liggen in Bosland voor het oprapen. Soms op de grond, maar vaak ook een pak hoger in één van de torens van Bosland. Zin een snuifje kunst? In Bosland doe je dat actief want kunst is hier zoveel meer dan kijken alleen.

Verrassend

Sommige belevingsvolle momenten verwacht je niet meteen in een bosrijke omgeving en toch liggen ze in de Boslandkorf. Ruiterplezier bijvoorbeeld want je vindt bij ons honderden kilometers aan onverharde en bewegwijzerde routes voor ruiter en paard. Bosland kan je ook een adrenalinestoot bezorgen: F16’ spotten, skiën op echte sneeuw, de Dommel afvaren, van de grond gaan met een sportvliegtuigje of racen van een wildwaterbaan. Voor wie liever op adem komt, zijn er niet alleen de vele terrassen, maar ook onverwachte belevingen zoals een bezoek aan een militair kerkhof of declameren op de planken van een natuurlijk theater.

Plekjes

Sommige plekjes horen niet thuis binnen één van voorgaande thema’s. Ze zijn gelukkig wel te speciaal om te verzwijgen. Wie Bosland bezoekt, mag - moet zelfs - de wereld laten weten dat hij of zij er was. Dat kan op één van de selfieplekjes. Breng je zelf je boterhammetjes mee of nog beter: stel een mand met lokale producten van de Bosland Gastheren samen en spreid je dekentje open op één van de picknickplaatsen. Geen schrik van water? Rep je dan naar onze sfeervolle waterplekjes. En ja, het is allemaal niet te doen op één dag of zonder de innerlijke mens te versterken. Gelukkig kan je altijd terecht bij van de horecazaken in Bosland.

De ‘Binnen en buiten het bos-gids’ is vanaf 14 februari 2020 beschikbaar bij de toeristische kantoren en bij heel wat toeristische partners in Bosland. Het grote publiek maakt er de komende maanden kennis mee tijdens één van de toeristische beurzen in het binnen- en buitenland. De primeur is voor de bezoekers aan de wandel- en fietsbeurzen in Gent op 15 en 16 februari en in Utrecht op 28 en 29 februari en 1 maart.

Haal nu snel je gratis exemplaar af bij het toeristisch infokantoor in je gemeente! Of doorblader de gids online via deze website!