Opgezette wolvenwelp is blikvanger in vernieuwd Bosmuseum in het Pijnven
Het Bosmuseum Pijnven in Hechtel-Eksel heeft generaties kinderen en natuurliefhebbers geïnformeerd over het rijke leven in het bos. Na ruim vijf decennia was het museum aan een opfrisbeurt toe. De voorbije maanden was het dan ook gesloten voor een transformatie van het interieur.
Zaterdag kon het publiek het resultaat bewonderen tijdens de startdag van de Week van het Bos. “We hebben het museum het eerst volledig leeggehaald om het vervolgens een nieuwe invulling te geven. Inhoudelijk hebben we het opgehangen aan de ‘big five’ van Bosland, de vijf meest fascinerende diersoorten die voorkomen in dit jonge nationaal park”, aldus Koen Thijjs, regioverantwoordelijke van ANB. Het gaat om de vos, de ree, de oehoe, het everzwijn, maar ook de tot de verbeelding sprekende wolf. “Deze vijf dieren laten zich niet gemakkelijk zien in het wild. Ze zijn eerder schuw, maar in het bosmuseum kan je ze voortaan altijd bekijken en zelfs van heel dichtbij, weliswaar in opgezette vorm. ”
Welp
De opgezette wolf die deel uitmaakt van de permanente museumcollectie is een welp die op 2 februari vorig jaar werd aangereden op de Noord-Zuidverbinding in Hechtel-Eksel. “Het is één van de aangereden welpen van August en Noëlla. Het is een mannetjesdier van ongeveer een jaar oud dat na de aanrijding redelijk intact was gebleven en zich dus ook perfect leende om op te zetten”, vervolgt Thijs. “We wilden hem ook geen statische opstelling geven, maar hij werd gemodelleerd op basis van een reële waarneming waarbij hij ook een stuk poot in zijn muil had. En zo is hij dus hier ook te zien.”
Authentieke boselementen
Nele Lijnen, voorzitter van Nationaal Park Bosland, stelt dat het nieuwe museum een prominente rol zal krijgen. “Net zoals in het verleden zullen groepen het kunnen bezoeken. Het museum werd ingericht met het oog op beleving door authentieke boselementen naar binnen te halen. Er werd een gezellige leeshoek ingericht, en er is een verdieping aangebracht waarop je het bos in het donker kunt beleven.”
Het Bosmuseum kan voor verschillende functies worden ingeschakeld. “Bosland is voortdurend het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Resultaten of bevindingen kunnen hier worden toegelicht, maar ook partners van Bosland of natuurverenigingen kunnen hier initiatieven nemen.”
Voor de inrichting met een warm ambachtelijk karakter, werd een beroep gedaan op de jonge kunstenares Celine Dewit uit Hechtel-Eksel.
Tekst: Geert van Baelen HBvL