Sibelco breidt partnerschap met Natuurpunt verder uit

05/10/2023

Na de overdracht van ‘Schansheide’ te Mol/Dessel aan Natuurpunt in 2023, wordt nu ook het natuurgebied ‘Maatheide-Blokwaters’ in Lommel door Sibelco overgedragen aan Natuurpunt. Vandaag, 5 oktober 2023 heeft Sibelco een nationaal partnerschap aangekondigd en ondertekend met Natuurpunt. Met deze samenwerkingen wil Sibelco via haar duurzaamheidsprogramma bijdragen aan de lokale omgeving, natuurbeheer, biodiversiteit en de natuur in het algemeen.

Sibelco - wereldleider in materiaaloplossingen en Europese leider in de glasrecyclage is reeds meer dan 150 jaar actief in de Kempen. Sibelco engageert zich om binnen de mogelijkheden van haar ontginningsgebieden en eigendommen optimaal in te zetten op natuurontwikkeling, dit in nauwe samenwerking met Natuurpunt, diverse partners en overheden.

Op 5 oktober 2023 ondertekent Sibelco in ’t Kristallijn een engagement en charter met Natuurpunt; een uitbreiding van een samenwerkingsverbond waarmee het bedrijf een positieve impact op de lokale natuur brengt in het kader van haar duurzaamheidsprogramma. Dit partnerschap is een directe aanvulling op de reeds eerder aangegane internationale samenwerking tussen Sibelco en Birdlife (Natuurpunt is de Vlaamse partner van Birdlife International).

Als onderdeel van Sibelco’s duurzaamheidsstrategie werd in 2023 het gebied ‘Schansheide’ reeds in beheer gegeven aan Natuurpunt. ‘Schansheide’ wordt beheerd door het team van Natuurpunt Netebronnen en vormt een belangrijk heidegebied voor de heivlinder. Jaarrond is dit gebied ook een belangrijke plek voor tal van watervogels (steltlopers, reigers, aalscholvers). In de winter zijn er soorten die vanuit het hoge noorden komen overwinteren, zoals de toendrarietgans.‘Schansheide’ werd recent zelfs tot ‘Wandeling van het Jaar 2023’ van de provincie Antwerpen gekroond.

Maatheide-Blokwaters

Sibelco draagt nu ook een ander gebied, ‘Maatheide-Blokwaters’ in Lommel, over in beheer aan Natuurpunt Lommel. ‘Maatheide-Blokwaters’ werd reeds optimaal ingericht voor de rugstreeppad door het aanleggen van een natuurcorridor met waterhoudende vennen, stuifduinen en heidevegetatie. Dit maakte deel uit van het Interregproject 2B Connect. Ook voor de gladde slang werd het leefgebied verder geoptimaliseerd, door het creëren van structuur: open plekjes, afgewisseld met heide en grassen. Het gebied zal bovendien als natuurkern worden meegenomen in Bosland.

Naast de voorstelling van verschillende natuurpuntprojecten, maakt Sibelco van de gelegenheid gebruik om ook andere duurzaamheidsprojecten waar het aan meewerkt in de schijnwerpers te zetten, zoals de ‘Klimaatplassen’ en de ‘Bosteller’.

Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt: "De natuur in Vlaanderen is sterk versnipperd. Elk stukje natuur dat er bij komt, dient als verbinding tussen bestaande grotere gebieden. Sibelco geeft ons de mogelijkheden om op hun eigendommen extra inspanningen te leveren om de lokale natuur te versterken. Naast het opzetten van natuurherstelprojecten met droge heide en stuifduinen zijn de doelsoorten, gladde slang en rugstreeppad, Europees beschermde soorten. Deze zijn enorm gebaat zijn bij het optimaliseren van hun leefgebied in Maatheide-Blokwaters."

Cathy Blervacq, Vice President Sustainability bij Sibelco, legt uit: “Met dit Natuurpunt partnerschap willen we ons verder op de kaart zetten als een betrouwbare bos-en natuurbeheerder in Vlaanderen. Alles wat Sibelco onderneemt, wordt ondersteund door een robuust duurzaamheidskader waarin we de economische prestaties in evenwicht houden met het milieu en onze sociale verantwoordelijkheid. Het is voor ons erg belangrijk dat projecten steeds tot stand komen in overleg met alle betrokken partijen en er goede oplossingen worden uitgewerkt. Deze projecten tonen opnieuw hoe overleg bijdraagt aan sterke realisaties. Dankzij Natuurpunt en hun beheerprogramma’s kunnen onze ontginningsgebieden een hogere biologische waarde krijgen en bijdragen tot de groei van de lokale biodiversiteit.”

Filmpje

Bekijk een mooi filmpje van het project via deze link.

Reportage op ATV