Tweehonderd deelnemers kwamen op wetenschapsavontuur in het Pijnven

27/11/2023

Jonge nieuwsgierigaards en oudere ontdekkers konden vandaag, tijdens de Dag van de Wetenschap, ondanks het druilerige weer, volop ontdekken, checken, proberen, creëren, bestuderen en vooral: zich amuseren in het Pijnven in Nationaal Park Bosland.

Het ging natuurlijk allemaal over de boeiende natuur van Bosland. In een mooie expo in het Bosmuseum kon je kennis maken met de dieren van Bosland.

Niet alleen de 'big five' everzwijn, oehoe, ree, vos en niet te vergeten een recent opgezette jonge wolf uit de Boslandse ‘roedel Hechtel-Eksel’ waren aanwezig, maar ook de kleinere dieren zoals de gladde slang, de knoflookpad en de raaf werden voorgesteld. In een workshop, een samenwerking tussen Bosland en Werkgroep Isis, konden de kinderen braakballen van een uil helemaal uitpluizen om te zien wat daar eigenlijk allemaal inzit (foto boven).

In The Treehouse was een presentatie over de mysterieuze nachtzwaluw, waar je te weten kon komen waar deze bijzondere schemeractieve vogel - hij is dus alleen in het schemerdonker actief - leeft en waar hij fourageert, waar hij overwintert en welke route de vogel veelal volgt om daar te geraken. Hij overwintert in centraal Afrika, in de Democratische Republiek Congo, en - heel bijzonder - zelfs nachtzwaluwen uit Mongolië verblijven 's winters in Oost-Afrika.

Je kon ook kennismaken met de bezige wereld van de zwarte bij en hun boeiende samenleving. Je kon leren over het onderzoek dat een standvastige gemeenschap van zwarte bijen in Bosland wil creëren. Ook de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot, werd niet vergeten, en er werd zelfs een (onbewoond) nest van deze hoornaar getoond.

Tot slot nam boswachter Eddy Ulenaers je mee op avontuur in een interactieve wetenschapswandeling en kon je in de rijke natuur en fascinerende onderzoeken die deze plek te bieden heeft duiken. Zo kon je kennismaken met een grove den die is uitgerust met allerlei wetenschappelijke apparatuur om de sapstroom en de groei van de boom in real-time op te volgen.
Het was een boeiende namiddag waar een 200-tal kijklustigen op afgekomen zijn.

Bron: Internetgazet

Video