Big 5

De Grote Vijf van Bosland. Kruis jij hun pad?

De leeuw, de luipaard, de neushoorn, de olifant en de Kaapse buffel: ze gaan samen door het leven als de Afrikaanse Big Five. Ook Bosland heeft zijn Grote Vijf. De kans dat je ze allemaal spot in één bezoek is … euhm … piepklein. Maar zeg nooit nooit. Hou dus zeker je verrekijker in de aanslag.

WolfWolf

Kans op ontmoeting: zeer klein

Wolven voelen zich nu al meer dan drie jaar thuis in Bosland. Door hun komst noemen sommigen Bosland ook weleens de eerste wildernis van Vlaanderen. De kans dat je effectief een wolf ontmoet, is gering. Ze zijn mensenschuw. Spot je er toch een? Blijf rustig en geniet van dit uitzonderlijke moment.

VosVos

Kans op ontmoeting: klein

De vos is een snelle jager. En een niet zo kieskeurige eter. Hij vangt nagenoeg alles wat eetbaar is. Van bramen, kevers en regenwormen over muizen en egels tot konijnen, hazen en vogels. Meestal is hij ’s avonds of ’s nachts op pad.

ReeRee

Kans op ontmoeting: 'ree'-eel

Deze kleine hertachtige is een vaak geziene bewoner van Bosland. Reeën zijn schichtig. Wanneer ze je opmerken, haasten ze zich weg. Vaak met sierlijke bokkensprongen die zelfs de beste gymnasten met verstomming slaan. Ze springen vaak tot twee meter hoog en zes meter ver.

EverzwijnEverzwijn

Kans op ontmoeting: reëel, zeker bij schemering

In Bosland wonen veel everzwijnen. Meestal zijn ze niet agressief. Tenzij ze gescheiden raken van hun biggen. Geef hen in dat geval de kans om hun familie weer te herenigen. Gelukkig zijn aanvallen van everzwijnen op mensen zeer uitzonderlijk.

OehoeOehoe

Kans op ontmoeting: klein

Zelfs de grootste uil van Europa strijkt graag in Bosland neer. De oehoe is een rasecht roofdier. Egels, konijnen, jonge vossen, en zelfs buizerds, haviken en andere uilen zijn voor hem niet veilig. De mens gelukkig wel. Wil je hem spotten? Richt dan je verrekijker omhoog, naar oude nesten van roofvogels.