Grote Hof - Hobos

Google Maps: Lindelsebaan, 3900 Pelt

Het wandelgebied Grote Hof - Hobos neemt je mee op reis door het prachtige landschap. Je wordt verwelkomd door een eeuwenoude bomenrij en een grote lindeboom op de middenplaats van de Grote Hof.

De geschiedenis van de Grote Hof gaat terug tot de twaalfde eeuw. In de jaren 1970 werd de Grote Hof omgevormd tot een dancing en horecazaak. Bij de verbouwing werd enkel het oorspronkelijke centrale gedeelte behouden. Deze restanten zie je vandaag nog.

De wandelroutes loodsen van de Grote Hof naar het mysterieuze Hobos. Dit domein werd al in 1427 beschreven. De verwijzing kwam van feit dat het hoger lag dan de omgeving. En geleidelijk evolueerde de naam van ‘hoog gelegen bos’ naar ‘Hoogbos’ tot de huidige naam namelijk ‘Hobos’.

Het ‘Hobos’ dat vroeger een heidegebied was werd geleidelijk omgevormd van akkerbouw naar weiland en bosbouw. Daarmee was het in 1867 de eerste experimentele bosbouwcultuur in Noord-Limburg.
De bewoners van het gebied hebben droegen hun steentje bij tot het mysterieuze karakter van het domein. Drossaard Clercx, de beruchte vervolger van de Bokkenrijders (rovers) bende, heeft er gewoond. De laatste bewoonster Marie-Anne Wilssens heeft ook een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het landschap. Dankzij het systeem van extensieve veeteelt op basis van de principes van de Franse landbouwkundige André Voisin, die mevrouw Wilssens toepaste op het Hobos, bleef de authenticiteit van het domein behouden.

In 1957 werd het daarom erkend als vogelreservaat en in 2000 als beschermd gebeid. Sinds 2010 is het domein eigendom van het Agentschap Natuur en Bos en de gemeente Pelt.

Routes

  • Groene wandeling: 2.5 km - Kinderwandeling
  • Blauwe wandeling: 7.1km
  • Rode wandeling: 9.6 km

Hoe er naartoe?

Het adres van de Grote Hof is Lindelsebaan 430, Pelt.

Voor de GPS kan je het kruispunt van Lindelsebaan met Winnerstraat of de coördinaten N 51 10 24.2  E 5 23 53.4 ingeven.