Samen op weg naar een robuuste tuin met klimaattuincoach Sarah Peers!
Boslanders hebben het geluk te mogen wonen in een groene gemeente. Veel Limburgers worden dan ook met groene vingers geboren. Haal jij voldoening uit tuinieren, maar durf je wel eens vloeken tegen de extreme hittegolven, lange periodes van droogte of wateroverlast?
Klimaattuincoach Sarah Peers geeft advies dat tuinen weerbaar maakt voor allerlei klimatologische uitdagingen. Bovendien zal je minder onderhoudstijd nodig hebben én help je de diversiteit een aardig handje op weg. Benieuwd of dit iets voor jou is? Sarah opent speciaal voor Nationaal Park Bosland haar duurzame trukendoos!
Sarah, waarom is het zinvol om stil te staan bij de manier waarop we onze tuin inrichten?
Allereerst is een tuin met veel exoten en een groot gazon weinig opgewassen tegen de moderne uitdagingen die het klimaat ons stelt, verder vraagt hij ook nog eens méér onderhoud. Als je ’s zomers steeds druk in de weer moet zijn met irrigatie of een airco wil plaatsen omdat de grote ramen van je huis in de vlakke zon liggen, ga je dus beter op zoek naar een slimme en duurzame oplossing om je tuin een stuk klimaatrobuuster te maken. Zo biedt het planten van één enkel boompje meteen al heel wat schaduw die de temperatuur in huis doet dalen. Ook kiezen voor minder verhardingen, heeft een gunstige impact op de waterabsorptie en zorgt voor beduidend minder temperatuurstijgingen tijdens warme zomerdagen.
Speelt onze tuin op haar beurt dan ook een rol in de omgevende natuur waarin we wonen?
Uiteraard! Onze tuinen zijn allemaal verbonden en vormen vaak een doorsteek voor de vele dieren uit het nationaal park. Ook de fysieke randen vervagen. Hierin dragen we als Boslanders dus zéker toch een stukje verantwoordelijkheid om extra na te denken over welke meststoffen we gebruiken, welke diversiteit aan flora we aanplanten en hoeveel schaduwplekjes we voorzien.
“Onze tuinen in en rondom Bosland nemen een gigantische gecumuleerde oppervlakte in beslag, daarom speelt de duurzame inrichting ervan een zéér belangrijke rol!”
Jij denkt zeer bewust na over de voetafdruk die je nalaat. Vanwaar die sterke persoonlijke affiniteit met ecologie?
Zorg dragen voor de natuur en frequent het bos intrekken, is iets dat ik altijd van thuis uit heb meegekregen. Op mijn beurt wil ik dat ook graag doorgeven aan mijn dochtertje. Dit uit zich in alle facetten van mijn levensstijl; van tweedehandskledij dragen tot zo weinig mogelijk afval produceren. Al ben ik daar de afgelopen jaren ook nuchterder in geworden... Daar waar ik vroeger extremer wilde leven, besef ik nu dat we best samen stapjes in de juiste richting nemen. Want élke kleine inspanning is goed en loont.
“In de natuur, kom ik zowel tot rust als tot leven,
dus wil ik er uiteraard goed zorg voor dragen!”
Is een klimaatrobuuste tuin aanleggen iets dat voor iedereen weggelegd is, of is het meer iets voor de hardcore natuurfanaat?
Een klimaattuinplan legt net vooral de focus op een mooi compromis tussen de mens die van zijn tuin wil genieten én de natuur die op duurzame wijze haar ding wil doen. Werkelijk iedereen kan dus aan de slag met de infofiches… Uit het 7-stappenplan op de website haal je heel wat inspiratie! Vind je het toch uitdagend? Dan vraag je best een gesprek aan met een klimaattuincoach die voor jou een handig vlekkenplan tekent.
Tip: Een advies kost doorgaans 300 euro, maar heel wat Boslanders hebben zich reeds via hun gemeente aangemeld voor een bijdrage, waardoor je als tuineigenaar slechts 75 euro betaalt. Bevraag je daarom goed of er nog plekjes beschikbaar zijn!
Welke opportuniteiten zijn voor jou nog onbenut, welke toekomstplannen koester je nog?
Ik ben fantastisch blij met hoe de Noord-Limburgse gemeentes het aanmoedigen om samen aan de slag te gaan! Ook de landbouwsector staat momenteel voor een ommezwaai die een extra denkoefening vergt en helpende hand verdient. Vanuit mijn opleiding als permaculture designer, denk ik daarom graag mee ter ondersteuning! In onze rijke regio rondom Bosland zijn er ook heel wat vakantieparken en speelbossen aangelegd. Ik zou het fantastisch vinden om ook hier te mogen samenwerken in richting duurzamere keuzes!
Lees je graag meer over het 7-stappenplan om je tuin klimaatrobuust te maken?
Surf dan naar duurzamelimburgsegemeenten.be.
Maak je graag een afspraak met Sarah?
Neem dan zeker eens een kijkje op fleursauvagetuinen.com.