Resterheide

Avontuurlijk wandelen in het grensgebied Resterheide

Met maar liefst drie kindvriendelijke wandelingen is Resterheide, op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer, de ideale plek om met het hele gezin op ontdekking te gaan. Je komt speelse en leerrijke elementen en avontuurlijk hindernissenparcours tegen. Het Lieveheersbeestjespad is geschikt voor buggy's en rolstoelen.

Resterheide, een gebied op maat van ieder gezin!

Het monster van 'Loch Rest'

In één van de vijvers leeft naar het schijnt een monster, het monster 'Wazdeddo', kan jij het vinden?

Wandelroutes

  • Rood (Lieveheersbeestjespad): 2,5 km
  • Groen: 5 km
  • Blauw (Reigerpad):  5,6 km
  • Oranje: 6 km
  • Geel: 6,5 km

Kansen voor wilde bijen op de Resterheide

De Resterheide op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer is een gekend wandel- en natuurgebied met de Begijnenvijvers als centrale ontmoetingsplek. Sinds 2006 werken de gemeenten Hechtel-Eksel en Peer hier samen onder de Intergemeentelijke Vereniging Resterheide (IVR).

Onder de impuls van de gemeenten en de betrokken partners op het terrein werd het gebied ingericht als wandelgebied, werden natuurinrichtingsprojecten uitgevoerd, een aangepast bosbeheer doorgevoerd, een gidsenwerking opgestart en educatieve projecten ontwikkeld. In 2017 kwamen er 1.200 leerlingen op excursie samen met Natuurpunt. De wandelteller geplaatst door Regionaal Landschap Lage Kempen telde 25.033 wandelaars in dat jaar.

Meer kansen voor wilde bijen

In 2018 willen alle partners met steun van de provincie Limburg meer kansen creëren voor wilde bijen. De wilde bijen hebben het immers moeilijk door een combinatie van voedseltekort, gebrek aan nestgelegenheid en gebruik van pesticides, waar ze heel gevoelig aan zijn. Er bestaan maar liefst 375 soorten wilde bijen in Vlaanderen. Zowel de honingbij als de wilde bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn wereldwijd de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat landbouwgewassen. Maar liefst één derde van ons voedsel hebben we te danken aan bijen!

Volgende acties staan er op het programma:

  • Blikvangers worden de 2 bijenhotels met houten raten gevuld door de scholen van beide gemeentes. Bij de plechtige opening hoort ook een prijsuitreiking voor de origineelste creaties!
  • Nectar en stuifmeel zijn het enige voedsel van wilde bijen. Daarom gaan we bloemenmengsels inzaaien en de rand van de boswegen bloemrijker maken. Ook enkele stukjes heide krijgen terug licht en lucht. De houtkant bij de startplaats in Peer krijgt een grondig onderhoud waardoor onder andere sporkehout weer een kans krijgt.
  • We zorgen voor een bijvriendelijke omgeving bij het onthaalcentrum ’t Begijntje door de aanplant van liguster, krokussen en bloemrijke struiken.
  • We organiseren een infomoment voor landbouwers over bijvriendelijke maatregelen zoals het inzaaien van bloemenmengsels langs de akkers.
  • Een bijenspecialist onderzoekt welke wilde bijen er nu al zijn en hoe we die verder kunnen helpen en maakt een voorstel voor het verdere beheer.
  • In de lente van 2019 stellen we de resultaten van het project voor en overlopen we wat dat voor wilde bijen betekent.


Beheerder

Het Agentschap voor Natuur en Bos is beheerder van dit wandelgebied.