Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring. Op en rond het water hebben heel wat vogels een thuis gevonden. ’s Winters is het een bivakplaats voor onder andere futen, eenden en zwanen.
Langs de Blauwe route kom je twee speelelementen tegen vermomd als bewoners van de Sahara. Een grote gladde slang waar je in kan klauteren en een boomleeuwerik die je laat vliegen tussen de bomen.
Foto: Jens Veraa
Een prachtige monumentale sculptuur door Will Beckers van 50 m lang en 7,5 m hoog als hoofdonthaal voor de Lommelse Sahara. De totaalsite omvat een landschapswerk met ontmoetingsplek, een belevingspad en klimparcours, picknickplaatsen, een nieuwe erfgoedwandeling, ... Via de rode wandelroute passert u eenvoudig aan House of Nature.
Meer weten? Check deze website.
Wil je de Sahara vanuit 30 meter hoogte kunnen bekijken? Beklim zeker de uitkijktoren!
Aan de parking van onze Gastheer Sportcentrum de Soeverein bevindt zich de grote buitenspeeltuin Dol-fijn, een must voor kleine speelvogels en tevens onze Gastheer Optisport de Soeverein met zwembad, tennishal en brasserie. Ook de kunstige, natuurlijke speeltuigen van Will Beckers in het speelbos maken het extra leuk voor kinderen. Aan het speelbos vind je twee leuke speelpicknickbanken waar je kinderen zich zoet kunnen houden met spelletjes en weetjes.
Een tof verjaardagsfeestje of een leuke familieuitstap met oma, opa, neefjes en nichtjes erbij? Het kan vanaf nu met een speciale gids tijdens de Sahara Expeditie in Bosland: een supertoffe belevingswandeling voor speurneuzen van 6 - 10 jaar.
- Voetbalstadion Lommel SK, Speelpleinstraat 20, Lommel (100 plaatsen)
- WICO Campus Sint-Jozef, Pieter Breugheldreef 4, Lommel (110 plaatsen)
- De Lossing, Lossingsweg 21, Lommel (90 plaatsen)
Pootjebaden - met de voeten in het water - of met een bootje op de waterplas dobberen of zwemmen mag niet.
Waterplassen, maar ook rivieren, beekjes en visvijvers zien er in de zomer verleidelijk uit voor een frisse duik. Maar er zijn heel wat gevaren en risico’s verbonden aan het zwemmen en baden op die locaties. Er kunnen bijvoorbeeld verborgen hindernissen zijn onder het water, stromingen kunnen zwemmers in moeilijkheden brengen en de ecologisch kostbare oeverzones kunnen beschadigd worden. Ook wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd. Je weet dus niet of het water wel geschikt is om in te zwemmen!
Het Agentschap voor Natuur en Bos is beheerder van dit wandelgebied.