Inge Desplenter van B&B De Paenhoeve: “Nationaal Park Bosland boost toerisme”

02/04/2024

Inge Desplenter baat al 15 jaar B&B De Paenhoeve uit. Ze is een Nationaal Park Bosland gastvrouw van het eerste uur en met een reden: ‘Mensen komen écht naar hier om Nationaal Park Bosland te bezoeken. Ik wil mijn gasten zich thuis laten voelen in onze mooie groene omgeving.’ Volgens Inge is het label Nationaal Park welverdiend: ‘Bosland heeft de natuur in Noord-Limburg veel bekender gemaakt.’

"Gasten genieten hier enorm van het groen, de natuur en de rust"

Waarom verblijven jouw gasten zo graag in Nationaal Park Bosland?

Gasten genieten hier enorm van het groen, de rust en de natuur. Je hoort hier amper auto’s en je kan meteen het bos in. Ik ontvang vooral koppels, families en vrienden. Zij verblijven voornamelijk om te fietsen en te wandelen. Veel gasten komen vanuit heel Vlaanderen en Nederland. Opvallend: ook Walen hebben sinds kort Nationaal Park Bosland ontdekt.
Door de week verblijven hier geregeld zakenlui: zij logeren liever in een B&B dan in een hotel. Weg van de hectiek en middenin de natuur is Nationaal Park Bosland een welgekomen verademing.

De bewegwijzerde wandeling van Nationaal Park Bosland waarderen onze gasten enorm. Toeristen vinden onze inwoners rustig en heel erg vriendelijk. In Hechtel-Eksel zegt iedereen goeiendag tegen elkaar, dat wordt enorm geapprecieerd.

"In Hechtel-Eksel zegt iedereen goeiendag tegen elkaar, dat wordt enorm geapprecieerd"

Het verzilveren van onze bossen begon 12 jaar geleden, het heeft het noorden van Limburg echt op de toeristische kaart gezet, met Fietsen door de Bomen als enorme boost voor Nationaal Park Bosland. Ons erfgoed, zoals het molenhuisje en het nieuw virtueel museum van De Korhaan zijn een extra troef op een regenachtige dag. Maar weer of geen weer, mijn gasten trekken er steeds op uit: ze bezoeken Pijnven, In den Brand, de Resterheide

In de toekomst kan er volgens mij nog meer ingezet worden op beleving voor volwassenen. Zoals bijvoorbeeld workshops in de natuur, werken met grondstoffen uit onze bossen of wetenschappelijk onderzoek naar onze flora en fauna. Door de klimaatverandering beseffen we meer en meer het belang van onze eigen natuur die we zeker moeten koesteren. Blijkt ook dat we goed bezig zijn want Nationaal Park Bosland is een habitat voor verschillende bijzondere dier- en plantensoorten. En waar elders industrie is, zorgen de vele bomen hier voor zuivere lucht.

"Het is de leukste job die je kan hebben: mensen zijn altijd op vakantie, goedgezind en je krijgt telkens weer schouderklopjes"

Hoe ben je eigenlijk met je B&B begonnen?

Het huisje in onze tuin, waar mijn grootmoeder vroeger woonde, was echt aan renovatie toe. Mijn vader stelde voor om er ineens een B&B van te maken. Op 21 juni 2009 opende de B&B, het was de start van een fantastische zomer. De eerste gasten kwamen al meteen uit Oostenrijk, ik was superzenuwachtig, dat kon wel tellen als vuurdoop. Het is een groot en leuk avontuur geworden met als kers op taart de wellness die ik op 21 juni 2016 opende.

Het is hard werken, maar het is wel de leukste job die je kan hebben: mensen zijn altijd op vakantie, goedgezind en je krijgt telkens weer schouderklopjes. De B&B is trouwens een huisbrouwerijtje uit 1774. Mijn ouders hebben nog een oud bierrecept teruggevonden van 1861: dat hangt hier nu in een kader. De kamers hebben allemaal een naam van een ingrediënt uit dat recept gekregen. Dat is ook leuk om te vertellen, onze gasten zijn altijd geïnteresseerd in de geschiedenis van het huis en dan moet ik nog over onze teuten beginnen, leg maar eens uit dat dat niets met bier te maken heeft.

Interview en foto's: Sander Carollo | Publicatie: HALLO Hechtel-Eksel, mei 2024