Kevin Panhuyzen

"Bezinnen op single tracks tussen bomen en wild!”

“Bosland is een heerlijke regio om te mountainbiken. Je vindt hier heel wat single tracks, smalle paadjes die rond bomen kronkelen. Maar ook pittige zandstroken waar je technisch je ideale route moet zoeken. Veel variatie dus.”

“Maar wat mijn trainingen écht uniek maakt, is de natuur zelf. Er gaat nagenoeg geen dag voorbij of ik kom hier reeën of mooie vogels tegen. Ja, hier ben je écht helemaal weg van de wereld.”

Kevin Panhuyzen kan de keren niet meer tellen waarop hij in Bosland zijn mountainbikevaardigheden en conditie aanscherpte. Geboren en getogen in Grote-Brogel in Peer - “aan de A-beekvallei, een heerlijk stukje natuur” - ontdekte hij als 12-jarige zijn fietstalent eerder toevallig.

“Mijn vader nam me een keertje mee. Op stroken waar volwassenen in het zand beten, vond ik vlot de ideale lijn en fietste ik door. Dus besliste ik om me op mountainbiken toe te leggen.”

“De variatie aan routes is groot, met ideale trajecten voor zowel beginners als gevorderden.”

Ideaal voor beginners én gevorderden

Met succes. Kevin werd enkele keren Limburgs Kampioen bij de jeugd en in 2016 Belgisch Kampioen bij de U23. Bij de elite haalde hij twee keer zilver. Zijn profcarrière eindigde abrupt na een zware val op het WK in Canada. Dus kruipt Kevin nu vooral in het zadel om te genieten.

“Ik blijf met plezier kilometers malen in Bosland. Sessies van twee tot drie uur. Ideaal om tot rust te komen, om even te bezinnen. De variatie aan routes is groot, met ideale trajecten voor zowel beginners als gevorderden. Alleen de hoogtemeters ontbreken. Als je de landduinen en de indoor skipiste niet meetelt. Maar op die laatste mag je niet met de mountainbike binnen”, lacht hij.

Gravelbiken door de velden

De jongste tijd heeft hij ook een nieuwe hobby opgepikt. Het trendy gravelbiken. “De gravelbike vindt meer en meer ingang in Europa. Hippe koersfietsen met dikke banden. Bosland heeft heel wat leuke gravelpaden, vooral tussen de velden en akkers. Met zo’n gravelbike kun je echt snelheid maken. Nóg meer afwisseling dus. Ja, Bosland is echt de ideale habitat voor fietsfanaten. Maakt niet uit of je graag rijdt op asfalt of gravel, of liever door het zand of de modder ploegt.”