Hans Vanaken

"Toptalent van Boslandse bodem."

Hans Vanaken maakt als middenvelder al enkele seizoenen het mooie weer bij Club Brugge. De tweevoudige Gouden Schoenwinnaar woont tegenwoordig dan wel in Knokke, maar de Sahara in zijn heimat Lommel kent hij maar al te goed. Vanaken woonde heel zijn jeugd in Lommel. Hij speelde bij Lommel United waarna hij verkaste naar Sporting Lokeren. In 2015 tekende Vanaken bij Club Brugge waar hij nog steeds speelt. Ook trad hij al aan bij de Rode Duivels.

"Als we in Limburg zijn, staat er altijd een bezoekje aan Bosland op het programma.”

“Ik kom niet zo vaak meer naar Limburg. Maar wanneer ik er ben, staat er steevast een looptraining door de Sahara op het programma. Het is hiervoor een ideaal gebied. Dat natuurgebied ligt vlak bij de trainingsvelden van Lommel United. De zachte ondergrond is interessant om te trainen. Dat je intussen ook nog eens door een bijzonder mooi decor loopt, maakt je training helemaal top”.

Hoogtevrees

Niet alleen om te trainen zoekt Vanaken de Sahara op. “We hebben twee hondjes en het is er ook heel fijn om te wandelen. Gewoon het hoofd leegmaken in de frisse natuur. Dat kan zo’n deugd doen. Die nabijheid van natuur, dat is een rijkdom die we moeten koesteren. Bijzonder is ook de uitkijktoren, een speciale attractie is de 30 m hoge uitkijktoren, de Reus van Bosland. Alleen al het ontwerp is de moeite. Voor mij was de beklimming van die toren een hele uitdaging. Ik heb immers hoogtevrees. Helemaal tot boven ben ik niet geraakt, maar toch halverwege. In een vliegtuig heb ik daar geen last van, maar op een toren…”.

Bosmuseum

Wanneer we doorvragen blijkt Hans Vanaken Bosland beter te kennen dan hij zelf dacht. “Bosland verenigt toch de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Pelt en Peer? Pijnven, dat zegt me ook nog iets. Toen ik als kind nog in Lommel woonde, gingen we met school regelmatig op uitstap naar het Pijnven. We leerden er over de paddenstoelen, de bomen en de dieren en bezochten er ook het bosmuseum. Was ik al bijna vergeten”.

"Een rijkdom aan natuur die we moeten koesteren.”

Fietsen door de Bomen

Het Pijnven is inmiddels bijna wereldberoemd dankzij ‘Fietsen door de Bomen’. “Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ik hoor er alleen maar lovende dingen over. Onze ploegdokter sprak me er onlangs nog over aan. Hij vond het een unieke belevenis en een echte aanrader. Ik heb het intussen op het to do lijstje gezet voor ons volgende bezoek aan Limburg. Half België heeft zich al fietsend door de bomen laten betoveren, dat wil ik ook wel eens beleven.”

Belevingswaarde

Naast het Pijnven en de Sahara zijn er natuurlijk nog vele andere mooie plekjes in Bosland. “Eigenlijk is het raar dat je daar zo gemakkelijk aan voorbijgaat. We zoeken het vaak veel te ver van huis terwijl het vlakbij voor het oprapen ligt. Qua belevingswaarde is de natuur in Bosland echt top vind ik. Naast Fietsen door de Bomen heb ik me ook voorgenomen om meteen ook langs de bijzondere kunstwerken van Will Beckers te fietsen. Die zijn ook echt de moeite en van hoog niveau.”

Half uurtje sporten per dag: een boosterprik vol gezondheid!

Hans Vanaken weet als topsporter hoe belangrijk bewegen is. De uitgebreide natuur in Bosland is uitermate geschikt om te sporten: lopen, wandelen, fietsen, yoga…. Sporten in de natuur is een boosterprik vol gezondheid voor je lichaam.

Last van stress? Een halfuurtje frisse lucht en je komt helemaal tot rust. Alle stress valt van je af. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je depressieve gevoelens beter te lijf kan gaan door een half uur bewegen dan door antidepressiva. Het helpt je de dingen te relativeren en in je hoofd tot rust te komen. Door de extra zuurstof in je lichaam en het ontspannende gevoel ga je ook beter slapen.

Daarnaast heeft dat dagelijkse moment van beweging nog heel wat andere positieve effecten op je lichaam. Zo zal je wat extra calorieën verbranden, breek je vetten af en bouw je spieren op. Hierdoor gaat je lichaam er beter uitzien. Ook je spijsvertering zal beter werken. Op een heel makkelijke manier ben je toch met je lijn bezig. Zonder calorieën te tellen of te diëten. Gewoon wandelen of fietsen in de natuur. En er zijn nog meer voordelen. Bewegen zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte. Dagelijks een halfuurtje bewegen vermindert de kans op een hartaanval met maar liefst 40%! Bouw een routine in zodat je makkelijk elke dag een half uurtje vrijmaakt om in de natuur te zijn. Het houdt je fit en zorgt ervoor dat ouderdomskwaaltjes nog even wegblijven.

Doe vandaag nog je sportschoenen aan en maak eens een wandeling door het bos en denk eens na over wat je net gelezen hebt. Wedden dat je morgen opnieuw gaat?