Nieuws

 • In de Kiefhoekstraat in het Pijnven in Hechtel-Eksel bestaat sinds 2020 ‘De Outdoorschool’. Wij brachten een bezoekje bij Brecht en Zoë. Na corona zijn mensen meer op zoek naar de natuur...

  Lees meer
 • Met Kringstores, Horeca, Groen- en Klussendienst, Was- en Strijkdienst en logistieke ondersteuning in de Zorg op maat is het aanbod grenzeloos. De Biehal biedt niet enkel jobs, maar geeft ook begeleiding en een waardig toekomstperspectief aan meer dan 250 mensen die weinig slaagkansen ervaren op de reguliere arbeidsmarkt. Directeur Dave Walbers gunt ons een blik achter de schermen.

  Lees meer
 • Natuurpunt verricht immens waardevol werk in het conserveren van de natuur én het verhogen van de kwaliteit ervan. Vandaag is Natuurpunt volwaardig partner van Nationaal Park Bosland en krijgt het een prominente rol in de organisatie ervan. Dat er sinds het label van Nationaal Park méér gewicht wordt gegeven aan de natuur, is een belangrijke herschikking van de prioriteitenkaarten waaraan ook Eddy Conjaerts en Luc Winters graag hun diepgewortelde kennis en ervaring lenen.

  Lees meer
 • Erfgoed zit verweven met het DNA van Pelt. Henri Naus is voorzitter van de Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde. Als gids staat hij normaliter comfortabel op de achtergrond, want voor een meesterverteller als Henri is het belangrijk dat het verhaal primeert. Toch neemt hij ons vandaag vol passie mee op pad doorheen zijn persoonlijke ervaring als vrijwilliger. Zijn expertise? De geschiedenis van Grote Hof en Hobos; dé verborgen, bosovergoten Peltse pareltjes.

  Lees meer
 • Center Parcs De Vossemeren en Nationaal Park Bosland hebben doorheen de jaren hun intense samenwerking steeds verfijnd. Hierdoor groeide De Vossemeren uit tot dé ideale ambassadeur van het natuurgebied waarin het park ligt ingebed en visa versa. De klemtoon? Die ligt resoluut op een duurzame natuurbeleving voor alle verblijfsgasten en dagtoeristen. Erik Smit staat mee aan de basis van een toonaangevende ommezwaai die een extra dimensie toevoegt aan de totaalbeleving.

  Lees meer
 • Het Nationaal Park Bosland is geslaagd op haar ‘herexamen’, zo liet de Vlaamse Regering vandaag weten. Onder de noemer ‘Unique Selling Point en Ruimtelijk-functionele landschapsecologische eenheid’ diende de parkcoalitie hiervoor enkele maanden geleden een nota in die antwoorden bood op openstaande vragen van de Vlaamse Regering.

  Een intensief overlegtraject tussen verschillende partners ging vooraf. De Nationaal Park coalitie is dan ook tevreden dat het geleverde werk tot het gewenste resultaat heeft geleverd.

  Lees meer
 • Klimaattuincoach Sarah Peers geeft advies dat tuinen weerbaar maakt voor allerlei klimatologische uitdagingen. Bovendien zal je minder onderhoudstijd nodig hebben én help je de diversiteit een aardig handje op weg!

  Lees meer
 • Op 14 juni 2019 werd in Pijnven ‘Fietsen door de Bomen’ officieel geopend. Een mooi moment: de start van een unieke fietsbeleving die Hechtel-Eksel internationale uitstraling gaf. Vijf jaar later en in afwachting van de volgende mijlpaal, de één miljoenste Fietser door de Bomen, vertelt Cindy Meijnen, Nationaal Park Boslandgastvrouw van Eetcafé De Lage Kempen, over deze topattractie.

  Lees meer
 • De familie Geens uit Eksel heeft een groot hart voor koken, ondernemen én Nationaal Park Bosland. Johan, die De Kruimel uitbaat, stelt alle gezinsleden voor.

  Lees meer
 • In het Nationaal Park Bosland hebben vandalen de bewegwijzering van de wandelroutes beschadigd. Op 40 plaatsen in het natuurgebied in Hechtel-Eksel en Pelt is er schade.

  Lees meer
 • Het monumentaal kunstwerk van Will Beckers laat zeer goed zien wat er in de vele kamers van Nationaal Park Bosland leeft: vandaag werd het House of Nature in Lommel officieel geopend. “Het gevoel van trots voor deze toegangspoort van Nationaal Park Bosland is er absoluut”, zegt burgemeester Bob Nijs. “De mensen hebben een tijdje geleden al een kijkje achter de schermen kunnen nemen, maar nu zijn alle elementen afgewerkt.

  Lees meer
 • Aan de Lommelse Sahara pronkt een nieuw kunstwerk: House of Nature. Will Beckers, de kunstenaar achter het ontwerp en de realisatie, vertelt ons over de betekenis en beleving van deze indrukwekkende installatie.

  Lees meer
 • In oktober 2021 opende Roompot zijn vakantiepark in Eksel en sinds juni vorig jaar doet ook het gloednieuwe hoofdgebouw zijn intrede. Maak kennis met het meest duurzame vakantiepark van België. ‘We willen zowel toeristen als inwoners een thuisgevoel geven, zegt general manager Clayton Helder van Roompot Park Eksel.

  Lees meer
 • Inge Desplenter baat al 15 jaar B&B De Paenhoeve uit. Ze is een Nationaal Park Bosland gastvrouw van het eerste uur en met een reden: ‘Mensen komen écht naar hier om Nationaal Park Bosland te bezoeken. Ik wil mijn gasten zich thuis laten voelen in onze mooie groene omgeving.’ Volgens Inge is het label Nationaal Park welverdiend: ‘Bosland heeft de natuur in Noord-Limburg veel bekender gemaakt.’

  Lees meer
 • Vanaf zondag 7 april kan je als wandelaar kennismaken met de beginperiode in de economische ontwikkeling van Lommel en van het Kempense landschap. De nieuwe erfgoedwandeling ‘De Vloeiweiden van Lommel Kolonie’ toont je hoe vanaf de 19de eeuw woeste heidelandschappen plaats maakten voor vruchtbare hooilanden zonder gebruik van kunstmest.

  Lees meer
 • Vandaag werd op Center Parcs De Vossemeren de spiksplinternieuwe 'Tips voor Fietsers' Limburg & Antwerpen voorgesteld. Dit fietsmagazine is een echte must-have voor fietsfanaten die graag de Limburgse natuur ontdekken.

  Lees meer
 • De Vlaamse minister van Toerisme bracht donderdag 21 maart een bezoek aan House of Nature, een opvallend kunstwerk dat nu wordt gebouwd en dat de toekomstige poort wordt tot het Nationaal Park Bosland, gelegen aan de Lommelse Sahara. Hoewel de officiële opening voor het grote publiek gepland staat voor begin mei, bood het bezoek van de Vlaams minister een unieke kans om het kunstwerk voor het eerst te bewonderen in zijn volledige pracht en glorie.

  Lees meer
 • Maar liefst 22 Nederlandse journalisten en bloggers en hun families trekken dit weekend door Nationaal Park Bosland. Fietsenproducent Gazelle en vakantieparkengroep Roompot namen het initiatief om af te reizen naar Noord-Limburg.

  Lees meer
 • Vandaag werd in Hechtel-Eksel een nieuwe samenwerking met Roompot op poten gezet. Bezoekers van het vakantiepark in Eksel kunnen vanaf nu terecht voor de aanschaf van het volledige assortiment van Boslandproducten.

  Lees meer
 • De Nationaal Park Bosland gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, en Pelt stelden op vrijdag 23 februari 2024 hun nieuw toeristisch inspiratiemagazine voor. Onder de noemer ‘Park vol Troeven’ wordt het kersverse Nationaal Park onder de loep genomen.

  Lees meer
 • Het grootste eendaagse trailevenement van de Benelux krijgt een vervolg in 2024. Na een jaartje pauze neemt de organisatie de draad weer op en zal er in het weekend van 23 & 24 augustus een 6e editie van deze epische tocht plaatsvinden. BoslandTrail werd voor het eerst georganiseerd in 2018 met meteen 1400 deelnemers. Sindsdien groeide het evenement tot een bijzondere tocht die elke avonturier graag op z’n conto schrijft.

  Lees meer
 • Op Center Parcs De Vossemeren werd vandaag aan het grote publiek de nieuwe Nationaal Park Bosland belevingshut ‘Cabana 2.0’ voorgesteld. Bezoekers krijgen in de Market Dome een attractief overzicht van het belevingsaanbod van het nieuwe Nationaal Park. De partners rekenen er op dat op deze manier heel wat extra mensen de weidse natuur van het Nationaal Park zullen bezoeken en beleven.

  Lees meer
 • Een eeuwenoude vorm van grasbevloeiing, zoals die vandaag nog op grote schaal plaatsvindt in de Grote Watering in Lommel, is door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. De erkenning voor het Lommelse ‘witteren’ is het resultaat van acht jaar werk door een internationale groep.

  Lees meer
 • Tijdens het 'Platform Fauna en Flora' op 29 november 2023 in De Geer in Hechtel-Eksel verzamelden gisteren maar liefst 85 aanwezigen voor een netwerkmoment rond de Boslandse fauna en flora! Er kwamen verschillende sprekers aan bod die spraken over heel wat uiteenlopende topics. De organisatie blikt terug op een geslaagde avond.

  Lees meer
 • Jonge nieuwsgierigaards en oudere ontdekkers konden vandaag, tijdens de Dag van de Wetenschap, ondanks het druilerige weer, volop ontdekken, checken, proberen, creëren, bestuderen en vooral: zich amuseren in het Pijnven in Nationaal Park Bosland.

   

  Lees meer
 •  De Nationaal Park Bosland coalitie ontving vandaag uit handen van Vlaams minister van natuur Zuhal Demir het officiële Nationaal Park label. De minister reisde daarvoor in hoogst eigen persoon naar Bosland af. Eerder maakte minister Demir op vrijdag 13 oktober 2023 bekend dat Bosland het label van Nationaal Park Vlaanderen ontvangt.

  Lees meer
 • Op 26 oktober heeft distilleerderij De Korhaan in Hechtel-Eksel een splinternieuw interactief virtueel museum geopend in haar gebouwen. Met behulp van augmented reality wordt de bezoeker door het museum geleid. Dankzij de augmented reality kunnen de virtuele en de echte wereld met elkaar verbonden worden.

  Lees meer
 • Bosland/ Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir maakte vandaag bekend dat Bosland het label van Nationaal Park Vlaanderen ontvangt. Hierdoor zullen de komende jaren heel wat extra investeringen worden gedaan in natuurontwikkeling en bescherming, toerisme en recreatie, wetenschappelijk onderzoek en erfgoed binnen de gebieden die deel uitmaken van het nieuwe Nationaal Park. De Nationaal Park Coalitie voor Bosland is dan ook bijzonder blij en fier met deze erkenning.

  Lees meer
 • Lommel verovert als eerste de titel 'wandelgemeente van het jaar' in Vlaanderen. In totaal stemden 4.950 mensen voor Lommel. De stad haalt het daarmee van Heuvelland in West-Vlaanderen en Erpe-Mere in Oost-Vlaanderen.

  Lees meer
 • Na de overdracht van ‘Schansheide’ te Mol/Dessel aan Natuurpunt in 2023, wordt nu ook het natuurgebied ‘Maatheide-Blokwaters’ in Lommel door Sibelco overgedragen aan Natuurpunt. Vandaag, 5 oktober 2023 heeft Sibelco een nationaal partnerschap aangekondigd en ondertekend met Natuurpunt. Met deze samenwerkingen wil Sibelco via haar duurzaamheidsprogramma bijdragen aan de lokale omgeving, natuurbeheer, biodiversiteit en de natuur in het algemeen.

  Lees meer
 • De Modderdag 2023 in Bosland in Hechtel-Eksel was vanmiddag een groot succes: er kwamen meer dan 500 kinderen op af. Ze konden in een pad vol modder duiken, maar ook moddervoetbal en modderkeukentje spelen.

  Lees meer
 • Onder een stralende zon werd op 1 juni in het Pijnven in Hechtel-Eksel bekend gemaakt dat de kandidaat Nationaal Park coalitie erin geslaagd is om voor de deadline van 31 mei 2023 de kandidatuur voor Nationaal Park Bosland in te dienen. De voorbije maanden haalde Bosland meermaals het nieuws met wijzigingen in het partnership en het werkingsgebied. De coalitie is dan ook zeer fier om uiteindelijk een zeer kwalitatief en ambitieus dossier te kunnen indienen.

  Lees meer
 • Vandaag werd op De Vossemeren een nieuwe samenwerking met Center Parcs gelanceerd. Bezoekers in Center Parcs Lommel en Peer kunnen vanaf nu in de Foodstores van De Vossemeren en Erperheide terecht voor de aanschaf van het volledige assortiment van Boslandproducten.

  Lees meer
 • In Bosland werden vandaag 9 ondernemers uit de Boslandgemeenten erkend als Gastheer. Ze doorliepen de voorbije maanden een opleidingstraject en informeren vanaf nu bezoekers kwalitatief over de mogelijkheden in Bosland!

  Lees meer
 • Woensdag 16 november werd voor het eerst na de pandemie terug een Platform Fauna en Flora georganiseerd door het BosLAB van Bosland in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos en de NatuurPunt organisaties van Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt.

  Lees meer
 • Tijdens de Week van het Bos, van 9 tot 16 oktober 2022 kon je de natuur in je buurt ontdekken. In de Heuvelse Heide in Lommel stonden de Bosland Big Five extra in de kijker tijdens het slotevent van de Week van het Bos. Met tal van activiteiten verbonden aan wolf, oehoe, vos, ree en everzwijn was er voor ieder wat wils.

  Lees meer
 • Work hard, play hard! Na een 'Kandidaat Nationaal Park Stuurgroep' trok op 6 oktober 2022 een delegatie van 70 Boslanders samen naar de film in Lommel.

  Lees meer
 • Met 'Bosland in Beeld' lanceerden de Boslandpartners voor het derde jaar op rij een fotowedstrijd die inzoomde op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Uit meer dan 650 inzendingen werd een preselectie van 52 werken gemaakt. Daaruit heeft een professionele jury en een publieksjury nu een Top 3 aangeduid.

  Lees meer
 • Tijdens de 'World Cleanup Day' op zaterdag 17 september werd door Bosland in samenwerking met Center Parcs een nieuw initiatief gelanceerd in de strijd tegen zwerfvuil in de natuur.

  Lees meer
 • De verborgen parels van Limburg ontdekken? Dat doe je natuurlijk op de fiets. Meerkampatleet Hans van Alphen trok er graag op uit om de fietslus door het wonderschone Bosland alvast voor je uit te testen.

  Lees meer
 • Met 'Bosland in Beeld' lanceert Bosland de derde editie van de fotowedstrijd die inzoomt op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen.

  Lees meer
 • Bosland triomfeert! Als niet één maar twéé Boslandgemeenten verkozen worden tot Fietsstad weet je dat fietsers Koning zijn in Bosland!

  Lees meer
 • In Bosland werd vandaag het nieuwe kinderboek 'Pixie Pix in Bosland' voorgesteld aan het grote publiek. Het verhaal - dat zich afspeelt in de duinengordel van In den Brand - is een samenwerking van kinderschrijfster Yoke Goris en illustrator Rudi Bagusat en wordt uitgegeven door Uitgeverij Het Punt.

  Lees meer
 • De Boslandgemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt stelden op 22 maart de derde editie van een gezamenlijke toeristische brochure voor. Onder de gekende noemer ‘Beleef Bosland’ wordt het strafste natuurgebied van Vlaanderen onder de loep genomen.

  Lees meer
 • In Bosland werden vandaag 9 ondernemers uit de Boslandgemeenten erkend als Gastheer. Ze doorliepen de voorbije maanden een opleidingstraject en informeren vanaf nu bezoekers kwalitatief over de mogelijkheden in Bosland.

  Lees meer
 • Vandaag werd in de Soeverein in Lommel het startschot gegeven voor de uitwerking van de Boslandse Nationaal Park kandidatuur. Alle partners die hun engagement hadden gegeven in de kandidatuurfase waren daarbij aanwezig.

  Lees meer
 • Vlaanderen is sinds vandaag een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen vier prachtige natuurgebieden in Lommel: Sahara, Kolonie, Waaltjesbos en Kattenbos. De 100% natuurlopen vormen een permanent parcours dat lopers langs unieke natuur brengt. Zo komen mensen al sportend dichter bij de natuur.

  Lees meer
 • Ben je organisatorisch sterk en heb je ervaring in gebiedsgerichte projecten? Team Bosland wil jou als spil in de uitbouw van Bosland als Kandidaat Nationaal Park!

  Lees meer
 • Vandaag ontving Bosland goed nieuws: het gebied staat op de shortlist van 6 kandidaten die toekomstgericht een Nationaal Park kunnen worden. Elk van deze kandidaten wordt vanaf nu begeleid in de opmaak van een Masterplan dat in het voorjaar 2023 moet leiden tot een finale keuze en toekenning van het statuut Nationaal Park door de Vlaamse Regering.

  Lees meer
 • De Week van het Bos werd vandaag afgetrapt in één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Bosland is een samenwerking tussen de 4 Boslandgemeenten (Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Lommel), Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, Toerisme Limburg en Regionaal Landschap Lage Kempen

  Lees meer
 • Nadat in Bosland eerder al koeken, pralines en Tree Gin werden ontwikkeld, wordt vandaag door Gastheer distilleerderij De Korhaan uit Hechtel-Eksel een spiksplinternieuw product op de markt gebracht: Bosland Gin. Er zijn 2 varianten ontwikkeld. Het grote publiek kan op zondag 10 oktober tijdens het ‘Verjaardagsfeest 15 jaar Bosland’ kennismaken met het smakelijke, nieuwe drankje.

  Lees meer
 • Met 'Bosland in Beeld' lanceerden de Boslandpartners voor het tweede jaar op rij een fotowedstrijd die inzoomde op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Uit meer dan 750 inzendingen werd een preselectie van 64 werken gemaakt. Daaruit heeft een professionele jury en een publieksjury nu een Top 3 aangeduid. Nieuw dit jaar was een prijs voor de 'Meest feestelijke foto'. In 2022 komt Bosland in Beeld terug.

  Lees meer
 • Voor het tweede jaar op rij werd in Bosland de fotowedstrijd Bosland in Beeld georganiseerd. De hele zomer lang konden kandidaten Boslandfoto's toevoegen op Instagram met #boslandinbeeld2021!

  Lees meer
 • Enkele maanden geleden maakte de Vlaamse Regering via de 'Open Oproep Nationale Parken Vlaanderen 2021' bekend dat er toekomstgericht 4 Nationale Parken in Vlaanderen opgericht zullen worden. Bosland zal zich in het kader van deze oproep kandidaat stellen als Nationaal Park.

  Lees meer
 • In Bosland worden vandaag, in het kader van '15 Jaar Bosland', 4 nieuwe speurtochten voor kinderen gelanceerd. De hele zomer lang kunnen families op 4 locaties terecht voor een nieuwe uitdagende wandeltocht vol beleving. Want Bosland wil zoveel mogelijk mensen betrekken in dit feestelijke jaar.

  Lees meer
 • Met 'Bosland in Beeld' lanceert Bosland de tweede editie van haar fotowedstrijd die inzoomt op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Maar liefst 3 maanden lang kunnen deelnemers foto's maken en via Instagram met de hashtag #boslandinbeeld2021 delen. Beelden die de preselectie halen maken kans op een publieks- en juryprijs. Winnaars kunnen bij één van de Gastheren terecht voor een overnachting, om een lokaal producten te proeven of pakweg een leuke gezinsactiviteit te organiseren.

  Lees meer
 • In Bosland worden vanaf vandaag maar liefst 11.000 zaadpakketjes verdeeld onder alle kleuters en leerlingen van de lagere scholen in Bosland. Met de actie wil Bosland via de kinderen en hun (groot)ouders mee de jarige in de bloempjes zetten. Het initiatief zorgt in de eerste plaats voor nectar en stuifmeel voor vlinders en bijen in de Boslandse tuinen. Want een insectenvriendelijke tuin in Bosland, daar heeft iedereen baat bij.

  Lees meer
 • De Boslandgemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt hebben op donderdag 4 maart 2021 de tweede editie van een gezamenlijke toeristische brochure voorgesteld. Onder de noemer ‘Beleef Bosland’ wordt het grootste avonturenbos van Vlaanderen onder de loep genomen. Bekende Boslanders nemen de lezer daarbij mee op pad in hun achtertuin.

  Lees meer
 • Fietsen door de Bomen in Bosland - het hefboomproject van Toerisme Limburg i.s.m. Provincie Limburg, LSM, Toerisme Vlaanderen, Hechtel-Eksel, Natuur en Bos en Bosland - viel in de prijzen op de Dezeen Awards 2020. Het won de award voor beste ‘Architectuur - Infrastructuurproject’ van het jaar.

  Lees meer
 • Op zaterdagavond 14 november kunnen geïnteresseerden op verschillende sociale mediakanalen terecht voor een bijzondere samenwerking. Kristof Claes, de bekende Belgische muziekgoeroe en diskjockey, zendt die dag in samenwerking met Bosland een soundtrack uit, geïnspireerd door de Boslandse natuur. Ingeblikt in een prachtige herfstsetting in het Pijnven in Hechtel-Eksel.

  Lees meer
 • Met 'Bosland in Beeld' lanceerden de Boslandpartners deze zomer een nieuwe fotowedstrijd die inzoomde op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Uit meer dan 1.250 inzendingen werd een preselectie van 54 werken gemaakt. Daaruit heeft een professionele jury en een publieksjury nu een Top-3 aangeduid. Omwille van het succes zal de wedstrijd in 2021 een vervolg krijgen.

  Lees meer
 • De Fotowedstrijd 'Bosland in Beeld' nadert stilaan haar ontknoping. De voorbije zomer werden maar liefst 1.250 foto's ingezonden op Instagram en Facebook via de hashtag #boslandinbeeld. Dat is een enorm succes!

  Lees meer
 • Hoog bezoek in Bosland vandaag. Een delegatie van maar liefst 23 Centraal-Aziatische diplomaten maakte er een fietstocht met een bezoek aan Fietsen door de Bomen in het Pijnven in Hechtel-Eksel. De groep was erg onder de indruk van hetgeen ze te zien kregen.

  Lees meer
 • Omwille van het succes van de Boslandse hangmatten startten de Boslandpartners de voorbije zomer een nieuwe hangmatactie op. Maar liefst 7 weken lang - van 15 juli tot 26 augustus - hing Bosland wekelijks een hangmat op een speciaal plekje in de natuur. We zetten alle winnaars even op een rijtje!

  Lees meer
 • Geen afgelasting, wel een sterke én veilige organisatie! Na twee overweldigende edities van BoslandTrail zet de organisatie de voorbereidingen voor de derde editie positief verder. De voorbije maanden waren voor iedereen intens. Het coronavirus gooit al voor een tijdje roet in ons ‘socio-culturele sportleven’. Maar …’buiten komen’ wordt deze zomer waardevoller dan ooit. En dat merkt de organisatie van de prachtige BoslandTrail maar al te goed door de vele wandelaars in Bosland.

  Lees meer
 • BREEDBEELD opent op 15 augustus i.s.m. Bosland de openluchttentoonstelling IN SIDE OUT in het natuurdomein Bosland in Limburg. De expo is opgevat als een volledig coronaproof fotowandelparcours van 3,5 kilometer, langs de mooiste plekjes van het Pijnven. De groepstentoonstelling toont werk van 34 fotografen, deels projecten die tot stand kwamen tijdens de lockdown en nu in open lucht de weg naar het publiek vinden.

  Lees meer
 • De Lommelse veiligheidscel heeft woensdag 29 juli beslist om vanaf donderdag 30 juli tot en met 31 augustus 2020 de zandvlakte van de Sahara volledig af te sluiten voor het publiek. Wandelen en fietsen blijft wel mogelijk.

  Lees meer
 • Het belooft opnieuw een warme zomer te worden. In Bosland zijn er gelukkig ontelbare mooie en koele plekjes waar je even tot rust komt na een drukke dag. Eens languit luisteren naar het ruisen van de wind door de bomen of toch liever genieten van deugddoende zonnestralen? Dat doen Boslanders en hun gasten het liefst in een hangmat!

  Lees meer
 • Het Boslandse wolvenkoppel Noëlla en August heeft in het voorjaar maar liefst 4 wolvenwelpjes op de wereld gezet. De vier welpen werden op 23 juni door Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir omgedoopt tot de ‘Bosland Daltons’. De welpen werden eerder door wildcamera’s in de omgeving van de nestlocatie op beeld vastgelegd.

  Lees meer
 • Met 'Bosland in Beeld' lanceren de Boslandpartners een nieuwe fotowedstrijd die inzoomt op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Maar liefst 4 maanden lang kunnen geïnteresseerden foto's maken en op Facebook & Instagram via de hashtag #boslandinbeeld delen.

  Lees meer
 • Fietsen door de Bomen valt opnieuw internationaal in de prijzen. Dit keer is het bekroond op de World Landscape Architecture Awards: een belangrijke internationale architectuurwedstrijd.

  Lees meer
 • Wat we al konden vermoeden, wordt nu ook bevestigd door elektronische telgegevens van de Limburgse Regionale Landschappen. Het aantal wandelaars tijdens de lockdown light, in de periode van 15 maart tot 15 april van dit jaar, ligt een pak hoger dan het aantal in dezelfde periode in 2019.

  Lees meer
 • Goed nieuws voor het onroerend erfgoed in Bosland want Vlaams minister Matthias Diependaele heeft zopas de nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst, kortweg IOED, Bosland erkend. De Boslandgemeenten Lommel, Peer, Pelt en Hechtel-Eksel maken deel uit van de nieuwe samenwerking.

  Lees meer
 • In Bosland werd het eerste bevestigde broedgeval van raven vastgesteld door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid! Al meerdere jaren worden raven waargenomen in Bosland, waaronder ook jonge vogels. Ze voelen zich er dan ook echt thuis.

  Lees meer
 • Dinsdag 10 maart 2020 ontving Bosland een delegatie van het project Nassonia uit Wallonië. Dit project dat gesticht werd door de Pairi Daiza stichting en de Waalse overheid heeft als doel het 1645 ha grote Saint-Michel-Freyr bosgebied te verder te ontwikkelen. Daarvoor wordt door Nassonia dit jaar een Masterplan geschreven.

  Lees meer
 • Dé nieuwe trend? Slow toerisme. In Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, ruist volop het ‘kom tot rust tussen de bomen’-gevoel. Hier voelen wandelaars, fietsers, fluitende én speelvogels zich helemaal thuis!

  Lees meer
 • Fietsen door de Bomen in Bosland heeft een gouden medaille gewonnen op de International Design Awards in Los Angeles in de categorie 'Bogen, bruggen en viaducten'. Dit IDA architectenontwerp van het jaar is een van de meest gerespecteerde prijzen in de architectuurwereld en heeft als doel het fenomenale talent en de visie van architecten over de hele wereld te tonen.

  Lees meer
 • Een Nederlandse delegatie bestaande uit een wethouder en ambtenaren uit de Brabantse gemeenten Bergeijk en Meierijstad kwamen vandaag op bezoek in Bosland. In het kader van visievorming voor de uitbouw van hun eigen regio's kwamen ze inspiratie opdoen bij de Boslandpartners.

  Lees meer
 • Liefst 91 groepen - waaronder 85 schoolklassen - bezochten de voorbije maanden onder leiding van deskundige gidsen de Pop-up Expo Wolven in Limburg in stad Peer. Een overweldigend succes. Van kleuters tot scholieren: zo maar 1.769 leerlingen uit heel Limburg kwamen er wolf Roger bezoeken. Samen met de gewone bezoekers komt hiermee de teller op 6.000 in Peer.

  Lees meer
 • Ondanks heel wat inspanningen is er nog steeds geen spoor van de wolvin en haar welpen. Gelet op het feit dat die nu normaalgezien al 4,5 maanden oud zijn, is dat niet normaal en is de hoop op een goede afloop verdwenen.

  Lees meer
 • Vanaf woensdag 4 september kunnen bezoekers in stad Peer terecht voor de Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg’. De initiatiefnemers informeren inwoners en bezoekers en hopen ook extra toeristen naar de regio te lokken. De opgezette wolf Roger is er te zien. De toegang is gratis. Meer dan 10.000 geïnteresseerden kwamen de voorbije maanden al naar Roger kijken.

  Lees meer
 • Dit najaar brengt VTM de tragikomische reeks Gina & Chantal, welke zich afspeelt in Bosland. Wie de gloednieuwe serie nu al wil ontdekken, kan vanaf donderdag 1 augustus terecht bij VTM GO. Op dit gratis online videoplatform kan men vanaf dan elke donderdag 2 nieuwe aflevering in preview bekijken.

  Lees meer
 • Het Limburgse fietsroutenetwerk is letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau getild. Na ‘Fietsen door het Water' (#FDHW) opende Toerisme Limburg in Bosland ‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB). Een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland.

  Lees meer
 • Op zaterdag 18 mei start de Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg‘ in de Commanderij van Gruitrode in Oudsbergen. Deze reizende tentoonstelling kan je gratis bezoeken tot en met zondag 14 juli in Duinengordel. Daarna reist de Expo verder naar Bosland (Lommel en Peer). Eindigen doet ze in het Kempen~Broek (Bree).

  Lees meer
 • 42 klassen uit de Boslandgemeenten gaan de komende 5 weken aan de slag met het kweken van vlinders op school. Ze ontvingen daarvoor het educatief pakket “Vlinders van Bosland” waarbij ze bijleren over het belang van vlinders en zelf aan de slag gaan met het kweken van vlinders in de klas.

  Lees meer
 • In Limburg kan je vanaf mei tot het einde van het jaar terecht voor een reizende tentoonstelling over wolven. “Wolven in Limburg” kan bezocht worden in Noord-Limburg: de regio waar de wolven vandaag actief zijn.

  Lees meer
 • Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel hebben het eerste wildwaarschuwingssysteem in Vlaanderen geactiveerd. Speciale ecorasters langs de Kamperbaan (N73) in Hechtel-Eksel leiden wilde dieren naar twee specifieke oversteekpunten, waar slimme sensors geplaatst zijn.

  Lees meer
 • Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Peer en Oudsbergen waarbij schapen en alpaca’s werden gedood door een wolf, nemen de Stad Peer en de Gemeente Oudsbergen het initiatief om samen met Natuur & Bos gerichte communicatie en acties op te zetten. “Wij moeten de wolf leren dat vee geen gemakkelijke prooi is en hem opnieuw naar natuurlijk voedsel brengen”, zeggen de burgemeesters Steven Matheï en Lode Ceyssens.

  Lees meer
 • De wandelaar in Limburg komt vooral uit Limburg zelf en uit de aangrenzende Vlaamse en Nederlandse provincies. Maar liefst 98% is erg tevreden over de wandelingen met als grootste sterkte het aantrekkelijke landschap.

  Lees meer
 • In Bosland werden gisteren 16 ondernemers uit de Boslandgemeenten erkend als Bosland Gastheer. Ze doorliepen de voorbije maanden een opleidingstraject over Bosland.

  Lees meer
 • In het voorjaar van 2019 zal in Bosland het eerste Vlaamse wildwaarschuwingssysteem operationeel zijn. De voorbije maanden heeft de Vlaamse overheid langs beide zijden van de Kamperbaan (N73) in Hechtel-Eksel de ecorasters laten plaatsen die deel zullen uitmaken van het systeem. In de loop van de volgende weken zal de aannemer de nodige kabels en leidingen aanleggen en vervolgens het eigenlijke wildwaarschuwingssysteem installeren op 2 locaties.

  Lees meer
 • De openbare bossen in gemeente Overpelt ontvingen onlangs het FSC-label. Dit ‘Forest Stewardship Council’-label streeft naar verantwoord en duurzaam bosbeheer. Samen met de openbare bossen van de Vlaamse Overheid, de bossen van stad Lommel en de gemeente Hechtel-Eksel komt de teller van FSC-beheerde openbare bossen in Bosland op 3989,45 ha te staan.

  Lees meer
 • Maandag 3 september startte de Vlaamse overheid met de plaatsing van een slim wildwaarschuwingssysteem langs de Kamperbaan (N73) in Hechtel-Eksel. Dat zal weggebruikers ter hoogte van specifieke oversteekpunten via dynamische verkeersborden waarschuwen voor overstekend wild.

  Lees meer
 • Maandenlang liet wolvin Naya geen sporen na en hield ze zich rustig in Bosland en het militair domein Kamp van Beverlo. Spijtig genoeg zijn er sinds vorige week een aantal gevallen gekend waarbij schapen om het leven kwamen. Alles wijst er op dat een wolf hiervan de oorzaak is. Of het ook het werk is van Naya of van een andere wolf is nog onduidelijk. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) namen DNA-stalen en plaatsten bijkomende camera’s om dit te onderzoeken.

  Lees meer
 • Peer maakt sinds dit jaar deel uit van Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Vanaf nu kan je ook op avonturentocht in Peer want op 10 juli wordt de schatzoektocht ‘De kleurrijke droom van Bostrol Bobl’ voorgesteld. De schatzoektocht in Peer is na Lommel, Overpelt en Hechtel-Eksel de vierde zoektocht in Bosland.

  Lees meer
 • In Bosland zijn er ontelbare mooie plekjes waar je even tot rust kan komen na een drukke dag. Eens languit luisteren naar het ruisen van de wind door de bomen of genieten van deugddoende zonnestralen? Dat kan vanaf nu overal in Bosland in een hangmat!

  Lees meer
 • In Bosland werd vandaag de aftrap gegeven voor een opvallende zomercampagne onder de noemer “Buiten is beter!”. Het campagnebeeld toont broer en zus in een zelfgemaakt kamp in de woonkamer. Ze amuseren zich, maar dromen toch van een echt kamp in het bos. Want: buiten is het zoveel beter.

  Lees meer
 • Speciaal voor het Europese Life+ TOGETHER heideherstelproject werden 2 knuffelbeesten op maat gemaakt van de Lommelse natuur. Het gaat om de kwetsbare gladde slang en de boomleeuwerik. Twee diertjes die erg gebaat zijn bij de werken die uitgevoerd zijn in de Sahara, Riebos en Blekerheide.

  Lees meer
 • Vanaf vandaag 25 mei 2018 is de nieuwe Europese privacywetgeving van kracht. Deze moet ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens beter beschermd worden.

  Lees meer
 • De oude molensite in Lommel Kattenbos is helemaal vlindervriendelijk ingericht. Kunstenaar Will Beckers toverde het bestaande andersvalidenpad mee om tot een vlinderwandeling waarbij je op verschillende punten tijdens de tocht speel- en belevingselementen tegenkomt, telkens vergezeld van een educatieve toelichting en opdrachtjes op kindermaat.

  Lees meer
 • Breaking: de eerste beelden van de ondertussen beroemde Vlaamse wolf zijn een feit. Naya liet zich op 27/3 om vier uur ’s nachts in Bosland filmen door een wildcamera. Geniet je mee van dit majestueuze beest?

  Lees meer
 • Nieuw in 2018 is de samenwerking van stad Lommel met de omliggende gemeenten Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt. Zij participeren in een nieuwe 175 microavonturengids en stellen daar hun toeristisch aanbod voor!

  Lees meer
 • In Hechtel-Eksel nam het Agentschap voor Natuur en Bos onlangs een nieuw beheergebouw in gebruik. Het multifunctionele regiokantoor huisvest een 15-tal medewerkers van de beheer-regio Lage Kempen. De ploegen van de vroegere loodsen Pijnven en de Watersnip werken vanaf nu hier aan waardevolle natuur. Ook het projectbureau van Bosland heeft er een vaste plek.

  Lees meer
 • 2017 was een uitstekend jaar voor Bosland. Zo werden er maar liefst 351.274 wandelaars geteld in de verschillende Bosland wandelgebieden. In 2017 vonden in vergelijking met 2016 4% meer mensen de weg naar de prachtige Boslandnatuur. Ook in 2016 was er al een stijging merkbaar.

  Lees meer
 • Enkele dagen geleden raakte het nieuws bekend dat sinds begin dit jaar een solitaire wolvin ophoudt in het noorden van de provincie Limburg. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de nodige afspraken gemaakt om, in nauwe samenspraak met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en contactpersonen uit Nederland en Duitsland, nauwlettend toe te zien op de aanwezigheid en verplaatsingen van deze wolvin.

  Lees meer
 • In Bosland werd op 19 december een gloednieuwe belevingswandeling voor kinderen van 6 - 10 jaar voorgesteld: de Sahara Expeditie. Onder leiding van een speciale Boslandgids kunnen kinderen vanaf nu op speurtocht in de leefwereld van Zeno de Zandloopkever in de Lommelse Sahara...

  Lees meer
 • In Bosland werd vandaag een spiksplinternieuwe kaart voor kinderen - de Bosland Bengelkaart - voorgesteld. Met deze kaart krijgen kinderen een overzicht van alle leuke plekjes en avonturen in Bosland. De voorbije jaren investeerden de Boslandpartners heel wat in leuke producten en belevingen voor kinderen. Onder andere de vele speelplekken, prachtig ingerichte speelbossen met wilgenkunst en schatzoektochten getuigen daarvan. Om al deze leuke plekjes in het gebied in kaart te brengen, en dit zijn er heel wat, ging Bosland de voorbije maanden aan de slag...

  Lees meer
 • Slow Cabins is een nieuwe Vlaamse startup die tijdelijk mobiele eco huisjes plaatst in de ongerepte natuur. Het concept draait rond een uniek ‘low impact’ verblijf in een alleenstaande Cabin op een geheime locatie vlakbij huis. De Vlaamse primeur voor de opening van de eerste Slow Cabin locatie is voor Bosland. Daar kan je voortaan, met of zonder je familie, onthaasten op een schitterende plek middenin de natuur.

  Lees meer
 • Het thema van de Week van het Bos in 2017 is beweging, want de natuur beweegt ons allemaal. Van zondag 8 tot en met zondag 15 oktober 2017 worden in talrijke Vlaamse natuurgebieden en bossen activiteiten georganiseerd die de eindeloze mogelijkheden om te bewegen in de natuur aantonen.

  Lees meer
 • 10x zomerfun in Bosland

  16/08/2017

  Bekijk deze 10 toppers om deze zomer in Bosland te beleven! #schatzoeken #reuzeninsecten #speelparadijs #uitkijktoren #picknicken #zwemmen #ezelswandeling #spelen #fietstochten #evenementen

  Lees meer
 • CODE ORANJE! Het is erg droog en brandgevaarlijk in de Boslandse natuur! Wees voorzichtig en rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Ook de brandtorens worden overdag bemand. #brandgevaar #codeoranje #weesvoorzichtig

  Lees meer
 • Op 12-13-14 mei vierde Bosland feest tijdens Forest Senses in de duinen van In Den Brand. En gevierd werd er: meer dan 1000 bezoekers kwamen en beleefden een After Work Party, Forest Walks en een leuke familiedag Forest Fun For Kids. Als klap op de vuurpijl stelde Bosland Tree Gin voor: hét nieuwste Boslandproduct!

  Lees meer
 • 12 vertegenwoordigers uit de toeristisch-recreatieve sector volgden de afgelopen maanden een intensieve opleiding als Boslandgastheer. Die opleiding is nu afgerond. Op maandag 20 februari 2017 kregen zij hun officiële erkenning als gastheer.

  Lees meer
 • Fietsen door het Water in Bokrijk krijgt navolging! De Raad van Bestuur van Toerisme Limburg vzw wees de ontwerpopdracht voor het project ‘Fietsen door de Bomen’ toe aan architectenbureau De Gregorio & Partners. Met de financiële steun van Toerisme Vlaanderen en de gemeente Hechtel-Eksel realiseert Toerisme Limburg een iconische fietsbrug in het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel.

  Lees meer
 • Op vrijdag 14 oktober liep de driedaagse Boslandconferentie ‘Passion for Nature’ af. Samen met 120 lokale en internationale deelnemers, blikte Bosland terug op het resultaat van haar tienjarig bestaan. Daarbij huldigde de Europese Commissie Bosland als uniek initiatief dat navolging verdient in heel Europa. Via een manifest deelde Bosland haar ervaringen en succesfactoren met alle aanwezigen.

  Lees meer
 • Op 11 september is het Open Monumentendag. In Bosland hebben de heemkringen de handen in elkaar geslagen. Ze stelden een afwisselend programma samen, geschikt voor alle leeftijden.

  Lees meer
 • Deze wedstrijd 'Boom van het jaar' gaat op zoek naar het verhaal achter de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen uit heel Vlaanderen. Maar liefst 80 bomen uit heel Vlaanderen en Brussel werden genomineerd. Daarbij ook de Tamme Kastanje van het Hobos, die automatisch werd genomineerd als de winnaar van de 2-jaarlijkse 'Mooiste boom van Vlaanderen' verkiezing van 2015.
   

  Lees meer
 • Deze zomer pakt Bosland uit met een toffe actie. Eens per week in juli en augustus wordt er een hangmat op een typisch Boslandplekje gehangen. Een foto hiervan wordt gepost op de Bosland Facebookpagina. Wie als eerste de hangmat bereikt, mag hem mee naar huis nemen!

  Lees meer
 • Bosland heeft van bij haar oprichting, dit jaar exact tien jaar geleden, de ambitie om een hefboom te zijn voor regionale streekontwikkeling. Samenwerken met lokale ondernemers is een van de aspecten van die werking. Momenteel lanceert Bosland enkele nieuwe arrangementen die de Boslandbeleving nog intenser maken. Wat dacht je van picknickrugzakken met alles erop en eraan, ezelswandelingen, een nachtzwaluwsafari, workshops chocolade maken en een wellnessarrangement? Of proef de nieuwe Boslandkoekjes die gepresenteerd worden in een toffe kijkdoos.

  Lees meer
 • Bosland, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Vlaanderen, bestaat tien jaar. Dat wordt een heel jaar lang gevierd met een brede waaier aan activiteiten. Denk hierbij onder andere aan bijzondere arrangementen, een hangmatactie, boomplantacties en natuurlijk een groots verjaardagfeest.

  Lees meer
 • Met de plaatsing van de Belevingsbox Bosland in hun Market Dome, wil Center Parcs De Vossemeren haar bezoekers warm maken voor de rijke, Boslandse natuur waarin het vakantiepark zich bevindt. Bosland en De Vossemeren sloegen de handen in elkaar in een publiek-private samenwerking om de toeristische beleving van de streek te verhogen.

  Lees meer
 • Op woensdag 25 mei lanceren Bosland en leerlingen van het Atheneum Overpelt unieke Boslandkoekjes. Bakkerij Swinnen werkte een lekker recept uit. De koekjes zijn te koop bij verschillende bakkerijen in Overpelt, Lommel en Hechtel-Eksel. Voor de versiering werd gekozen voor de hoofdpersonages van de schatzoektochten.

  Lees meer
 • Zondag 24 april is het erfgoed dag, de Grote Hof wordt hiervoor ondergedompeld in de geschiedenis van de Noord Limburgse schutterijen. Bekijk er de tentoonstelling, geniet van de parade en er is een schietkraam om het zelf eens te proberen (ook voor de kleintjes).

  Lees meer
 • Bosland speelt buiten

  06/04/2016

  Op woensdag 13 april is de buitenspeeldag, geen huiswerk, niets op tv dus ideaal om de natuur in te trekken. Naast de avontuurlijke wandelingen en speelbossen die steeds te ontdekken vallen in Bosland zijn er tijdens deze namiddag drie leuke activiteiten waar je rasecht buitenspeelplezier kan beleven. En omdat Bosland dit jaar al 10 jaar bestaat gaan de activiteiten door midden in de natuur, voor nog meer puur natuur plezier.

  Lees meer
 • Heb jij hem in huis gehaald? Deze toffe vertel- en kleurboek van studio 100 neemt je ook mee op twee avonturen in Bosland. Genoeg gelezen en gedaan met kleuren? Breng de tekeningen binnen tijdens je bezoek in Bosland en krijg een leuke verassing!

  Lees meer
 • Een nieuwe kastanjeboom, ter waarde van €1500, geschonken door de firma Landmax, werd gekozen als prijs om de mooiste boom van Vlaanderen te vieren. De eigenaar – de gemeente Overpelt, samen met ANB- lieten de prijs zopas plaatsen nabij de winnende kastanje aan het domein De Grote Hof, een hoofdonthaalpunt van Bosland in Overpelt

  Lees meer
 • Deze Kastanjeboom maakt kans op de titel "mooiste boom van Vlaanderen", heb jij al gestemd?

  Kom hem bekijken aan het Hobos, startplaats "Grote Hof-Hobos", volg de rode wandeling!

  Lees meer
 • Nieuw in Bosland!

  04/05/2015

  Deze zomer staat er veel te gebeuren in Bosland Hou deze pagina in de gaten voor updates. Zo blijf je van het laatste nieuws op de hoogte.

  Lees meer
 • Vele vlinders vinden hun habitat in de bosranden, heidevlaktes en weides van Bosland. door gericht natuurbeheer leveren we de nodige inspanningen om de vinders en hun leefgebied te beschermen. Kom mee vlinders tellen om te weten te komen of onze inspaningen hun werk doen!

  Lees meer
 • In Bosland gaat de zomer van start met heel wat nieuwigheden voor kinderen. Hangstaven, wiebelbruggen en klimbladen brengen je van de toppen van de bomen, tot diep in vossenholen, zelfs op bezoek bij de gladde slang.

  Lees meer
 • Op vrijdag 27 maart 2015 stelden jonge wetenschappers, die in Vlaanderen bezig zijn met natuur en bos in de brede zin, hun onderzoek voor. De onderwerpen zijn zeer divers en worden gebracht door gemotiveerde onderzoekers uit verschillende opleidings- en onderzoeksinstellingen met een boeiende presentatie of poster. Haben Blondeel sleepte een prijs in de wacht voor beste lezing, zijn onderzoek situeert zich voor een deel in Bosland

  Lees meer
 • Met het voorgestelde ontsnipperingsplan kunnen we aan de slag om de natuur binnen Bosland en in omliggende natuurgebieden met elkaar te verbinden, om zo grotere leefgebieden te creëren voor de diertjes. Tegelijk werd er grondig gekeken naar de veiligheid voor de weggebruikers en ook hiervoor zijn maatregelen in het plan opgenomen.

  Lees meer
 • Een proefproject met een wilddetectiesysteem zal plaatsvinden in Bosland. Het waarschuwt de weggebruikers als er wild de weg gaat oversteken, waardoor aanrijdingen vermeden kunnen worden.

  Lees meer
 • Zeven doelgroeparbeiders mogen de komende drie jaren de twee sterke trekpaarden van De Winning, Flup en Octavia bijstaan in het natuuronderhoud van Bosland. Het maaien van wandelwegen, beheer van heide, bestrijding van vogelkers, herstelling van terreininfrastructuur, schoonmaken van infoborden,...zijn een paar van de taken die ze voor hun rekening zullen nemen.

  Het project werd deze ochtend door Flup en Octavia, samen met hun arbeiders, van start getrokken.

  Lees meer
 • Bosland zal volgend jaar een bijzondere plek rijker worden. In de bossen van Eksel zal gemeente Hechtel-Eksel samen met VLM een uniek natuurtheater laten bouwen door de land-art kunstenaar Will Beckers. Trouw aan zijn stijl zal de kunstenaar een levende sculptuur bouwen en natuurlijke materialen gebruiken uit de bossen in de omgeving.

  Lees meer
 • De voorbije weken werden in Bosland nieuwe picknick- of zitbanken geplaatst. Ze zijn ondertussen ook overal in gebruik genomen door de bezoekers. Zoals hier in de Sahara. Vooral de kinderen zijn zeer blij met de aan hen aangepaste zitjes in vrolijke kleuren!
  Wil je zelf uittesten of de nieuwe tafels en zitbanken goed zitten? Neem je picknick mee een kom naar Bosland!

  Lees meer
 • Uit de vele inzendingen voor de wedstrijd uit de zomereditie van het Bosland voor Bengels kinderblad werden vijf winnaars geloot. Christine uit Overpelt, Ine en Annie uit Lommel en Sofie en Sam uit Hechtel-Eksel krijgen de welverdiende prijs thuis toegestuurd en kunnen op schattenjacht in Bosland!
  Wie geen schatzoektochtpakket heeft gewonnen kan nog de hele zomer terecht bij de toeristische infokantoren in Bosland.  

  Lees meer
 • Vorige week woensdag bracht het team van het VRT programma Dieren in Nesten een bezoek aan Bosland. In de vlindervallei ging de crew van het programma samen met een groepje  kinderen op zoek naar dagvlinders. Een ervaren gids en vlinderkenner gaf uitleg bij de levenscyclus van de vlinder, het belang van de vlinder voor de mens en hoe we de vlinder kunnen helpen met overleven.
  Het resultaat kan je op tv zien in januari 2015

   

  Lees meer
 • In Bosland gebeurt er hoogstaand onderzoek naar de nachtzwaluw, waarbij vogels onder andere gezenderd worden om in de gaten te houden waar de vogels de dag en de nacht doorbrengen. In het kader van onderzoek aan de Universiteit Gent en Universiteit Hasselt wordt een grootschalige nachtzwaluw inventarisatie gehouden op donderdagavond 10 juli (11 juli is een feestdag). We verspreiden ons over het gehele onderzoeksgebied en noteren zangposten op de kaart. Zo krijgen we een gebiedsdekkend zicht op de verspreiding van de nachtzwaluw in Bosland.

  Lees meer
 • Op 19 mei werden in Overpelt eerste picknickbanken volgens geheel eigen huisstijl van Bosland ingehuldigd. Onder de stralende zon en in aanwezigheid van de genodigden en de pers werden alle elementen van recreatieve terreininfrastructuur voorgesteld. In de loop van de komende weken zullen overal in Bosland zitbanken, picknicktafels en borden geplaatst worden. Later op het jaar komen ook de kleine en grote onthaalplaatsen en de grensborden.

  Lees meer
 • Voor alle kinderen die graag op schattenjacht gaan hebben we drie zoektochten bedacht en uitgewerkt. Alle drie even avontuurlijk en even leuk, maar toch helemaal anders!
  De schatzoektochten pakketje kan je voor 6 euro kopen bij de toeristische infokantoren in Lommel, Overpelt of Hechtel-Eksel. Ontdek snel wat er broeit tussen de bomen, hobbelt op de heide en davert over de duinen van Bosland!
   

  Lees meer
 • Afgelopen jaren werden in Bosland jaarlijks 25 nachtzwaluwen uitgerust met minuscule zenders. Door de dieren intensief te volgen, werd in kaart gebracht waar de vogels broeden, slapen, en voedsel zoeken. De Boslandgemeente Hechtel-Eksel adopteerde de nachtzwaluw als vlaggeschip voor de natuurwaarden op haar grondgebied en ligt met gerichte herstelwerken in haar gebieden mee aan de basis van dit baanbrekend onderzoek.

  Lees meer
 • Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, keurde de Vlaamse Regering de subsidiëring goed van drie ambitieuze Limburgse natuurprojecten, nl. Bosland, Duinengordel en het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gaat om ruim 600.000 euro steun voor de duurzame realisatie van Europese natuurwaarden en het versterken van de vrijetijdseconomie in Limburg. Zogenaamde projectbureaus moeten zorgen voor bovenlokale samenwerkingen, de duurzame realisatie van het masterplan voor deze topnatuurgebieden en het genereren van bijkomende middelen door o.a. cofinancieringsprojecten.

  Lees meer
 • De vzw Lommelse Ondernemersclub, het stadsbestuur van Lommel en het Agentschap voor Natuur en Bos slaan de handen in elkaar voor een stedelijk groenproject dat natuurbehoud en ondernemerschap samenbrengt. Vlinders vormen de rode draad en geven kleur aan dit project. Van bij de start kan het project ook rekenen op grote interesse vanuit de Europese Commissie.

  Lees meer
 • Gisteren was de Channel 4 - crew van het veelbekeken programma Grand Designs (UK) op bezoek in Bosland. Een koppel uit Bristol wil een boomhuis bouwen en kwam hiervoor inspiratie opdoen in The Treehouse.

  Lees meer
 • Om Bosland te promoten via internet werden vier mooie promotiefilmpjes gemaakt. De sprookjesachtige beelden zijn uitgewerkt door Cameleon TV, een Limburgs productiehuis.

  Lees meer
 • De paddenstoelensoort de ruige ridderzwam is terug. Ze werd jarenlang niet gezien in Vlaanderen maar is nu terug opgedoken in Bosland.
   

  Lees meer
 • Het Agentschap voor Natuur en Bos hield tijdens de Week van het Bos een wedstrijd met als prijzenpot 2 duokaarten voor klassiek benefietcontert ten voordele van vzw Stijn (St. Oda).
  2 winnaars krijgen de tickets thuis opgestuurd. Proficiat!

  Lees meer
 • Naar jaarlijkse gewoonte publiceert de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) haar jaarboek. In deze 22ste uitgave werden veertien uitgebreide artikels opgenomen die Bosland in al haar facetten in de aandacht brengt.

   

  Lees meer
 • Op 1 september vond op het domein Hobos een publieksdag plaats. Bijna 300 ingeschreven deelnemers maakten kennis met de geschiedenis en de buitengewone natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het 143 hectare groot domein. Bovendien kregen ze de kans om hun ideeën over de toekomst van dit in mysteries gehulde domein kenbaar te maken.

  Lees meer
 • Zeno, dat is de naam van de  Zandloopkever die de hoofdrol speelt in een leuk doeboekje voor kinderen van de lagere school. Het boekje is een verzamelobject dat je enkel in de wacht kan slepen via een wedstrijd. Het project werd gisteren voorgesteld door de Lommelse schepen voor leefmilieu Kris Verduyckt en Ilse Ideler, directeur van Regionaal Landschap Lage Kempen.

  Lees meer
 • Gisteren werd het nieuwe speelbos, dat Will Beckers voor Bosland maakte, geopend. Deze unieke creatie ligt in het Lommelse gebied Kattenbos. De bijzondere wilgenconstructies nodigen kinderen uit om volop de natuur te beleven.

  Lees meer
 • Zomer! Tijd om de natuur in te trekken en volop te genieten in het Limburgse groen. Profiteren van de zon tijdens het fietsen, of in de bossen verkoeling zoeken op warme dagen: Bosland is hiervoor de ideale plek. Maar wat als je iets aan de hand krijgt terwijl je je ver van de bewoonde wereld bevindt, en je moet aan de hulpdiensten doorgeven waar je juist bent? 

  Lees meer